Svet
59 ogledov

Največ prostih dni v Črni gori

Praznovanje novega leta. Reuters
2. januar, tako kot v Sloveniji, ni dela prost dan tudi v Makedoniji in na Hrvaškem. Kljub temu pa imajo v vseh državah nekdanje skupne države več praznikov, kot v Sloveniji.

Med božično-novoletnimi prazniki bodo največ dni prosti v Črni gori. Za božič imajo pripadniki pravoslavne vere namreč tri proste dneve, pripadniki katoliške cerkve 24., 25. in 25. decembra, pravoslavci pa 6., 7. in 8. januar. Za novo leto bodo doma dva dni, 1. in 2. januarja.

Prebivalci Bosne in Hercegovine bodo prosti 1. in 2. januarja. Prost je bil tudi 25. december, praznik bo 7. januar, vendra samo za tiste, ki slavijo božič. 
Poleg državnih praznikov imajo lahko prebivalci BiH, glede na zakon o delu, v letu še štiri proste dni, ko slavijo verske praznike - glede na svojo vero. 

V Republiki Srbski so državni prazniki dela prosti dnevi, za verske paznike pa imajo prebiavalci teh območij možnost, da slavijo po dva dni, prvi in drtugi dan praznika. V Republiki Srbski bodo tako novo leto praznovali 1. in 2. januarja, dva prosta dneva pa imajo lahko za katoliški ali pravoslavni božič, če ga praznujejo. 

V Makedoniji bodo prosti 1. ter 6. in 7. januarja, 25. decembra pa so bili prosti pripadniki katoliške vere. 

Na Hrvaškem bodo prosti 1. januarja, ko slavijo novo leto. Svete tri kralje bodo slavili 6. januarja, dela prosta dneva na Hrvaškem pa sta zaradi božiča tudi 25. in 26. december. 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 19:16 07.februar 2015.

    Ađe će jado akone tu !!

  • mariot 13:43 26.december 2014.

    nam bodo še to vzeli kar imamo!!!