Svet
2224 ogledov

"Največja bolnišnica se je spremenila v pokopališče!"

Gaza Palestina Izrael
1/6
Profimedia
Največja bolnišnica na območju Gaze Al Šifa se je skoraj spremenila v pokopališče, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Na območju bolnišnice in v njej se namreč kopiči vse več trupel, medtem ko zaradi pomanjkanja elektrike umirajo tudi nedonošenčki.

Direktor bolnišnice Mohamed Abu Selmia je danes povedal, da je v bolnišnici v minulih dneh umrlo 32 ljudi, med njimi trije nedonošenčki in sedem ljudi zaradi pomanjkanja kisika. Opozoril je, da bi v prihodnjih dneh lahko umrlo tudi več pacientov, ki potrebujejo dializo, saj ne delujejo dializni aparati.

Izrael medtem vztraja, da Hamas mrežo predorov pod bolnišnico uporablja za svoje poveljstvo, kar zanikajo tako v bolnišnici kot tudi Hamas.

Število smrtnih žrtev izraelskih napadov v palestinski enklavi je medtem po podatkih Hamasovih oblasti v Gazi naraslo na 11.240.

Gaza Palestina Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Izraelci se bojijo, da bodo izgubili legitimnost za napade

Izrael ima verjetno še dva do tri tedne časa, preden bo mednarodni pritisk na državo spodkopal legitimnost vojaških operacij v Gazi, je za izraelski časnik Haaretz izjavil izraelski zunanji minister Eli Koen. Pred tem je ocenil, da se pritisk mednarodne skupnosti na Izrael zaradi vojne na območju Gaze povečuje.

Kot je dejal Koen, zunanji ministri držav v zasebnih pogovorih z njim poudarjajo predvsem humanitarni vidik vojne med Izraelom in Hamasom ter si prizadevajo za prekinitev ognja.

Gaza Palestina Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia
Kljub temu ima Izrael po njegovih besedah še dva do tri tedne časa, preden bo ta pritisk spodkopal to, čemur izraelski uradniki pravijo mednarodna legitimnost v spopadih v Gazi. Izrael si sicer prizadeva razširiti to, kot je dejal, okno legitimnosti. Ne glede na vse bo z bojem nadaljeval, dokler bo to potrebno, je še zagotovil Koen.

Poziv: Pomoč dostavite s padali

Palestinski premier Mohamed Štajeh je ZN in EU pozval, naj s padali dostavijo humanitarno pomoč na območje Gaze, zlasti na sever te palestinske enklave.

V egiptovsko pristanišče v El Arishu blizu mejnega prehoda Rafa je medtem priplula prva ladja s humanitarno pomočjo od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize. Gre za turško ladjo, ki je dobavila "material, generatorje in reševalna vozila za vzpostavitev osmih terenskih bolnišnic", je sporočil turški uradnik.

Gaza Palestina Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia
Izraelska vojska je pa danes prebivalce Gaze znova pozvala k evakuaciji na jug enklave. V ta namen bo med 8. in 15. uro po srednjeevropskem času odprt koridor za evakuacijo. V mestu Rafa in bližnji okolici pa je v veljavo stopila štiriurna humanitarna prekinitev spopadov.

Izraelci napadli stavbo z osebjem Združenih narodov

Združeni narodi so včeraj sporočili, da je Izrael na jugu območja Gaze napadel stavbo, v kateri je nastanjeno osebje organizacije. Po besedah generalnega komisarja agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu je napad blizu mejnega prehoda Rafa z Egiptom nov dokaz, da v Gazi ni varnega kraja.

Agencija je sporočila, da je vsem stranem v konfliktu dvakrat poslala koordinate lokacije stavbe, nazadnje v petek.

Po navedbah agencije so bili v hiši za goste nastanjeni štirje uslužbenci ZN, ki so stavbo zapustili tik pred napadom. Če tega ne bi storili, bi v napadu najverjetneje umrli.

Agencija še navaja, da je bilo v zadnjih tednih neposredno ali posredno poškodovanih več kot 60 objektov ZN. Med njimi je večina šol, ki jih razseljeni Palestinci uporabljajo kot zasilna zatočišča.

Gaza Palestina Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 4
  • crniovcar 10:16 15.november 2023.

    Izrael trdi, da ima Hamas pod bolnišnico vkopano svojo operativno bazo, Hamas trditve zavrača. Izrael trdi, da ima Hamas pod bolnišnico vkopano svojo operativno bazo..Izrael je bil presenečen ko je napadel Hamas kar naenkrat pa ve za se luknje v ...prikaži večv Palestini ???? Si siguren,da ni to Izrael sam skuhal ne mi rečt da ni vedel za napad Hamasa,zdaj ve pa za vsako luknjo Palestini....ZN pa se naj ukine ker nima več nobene funkcije. Celo ves svet dopušča da Izrael pobija delavce ZN .

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:33 15.november 2023.

    Ta zgodba me vse bolj spominja na Kosovo, kamor smo vse republike 50 let pošiljale sredstva za razvoj, oni pa so ves denar porabili za dvigovanje natalitete. Ko jih je bilo po številu dovolj, so zahtevali svojo državo. V Gazi ...prikaži več se je zgodila podobna zgodba, kot zajci so se množili in sedaj jih je po 30 letih za eno celo državo. Zato bi morala Slovenija omejit socialne transferje za priseljence, ko že tri generacije živijo na socialni pomoči.

  • Zebra12 09:55 14.november 2023.

    VOJNI ZLOČIN