Svet
2 ogledov

"Največja grožnja Evrope je Gadafi sam"

Omar Ashour, profesor na Univerzi Exeter v Veliki Britaniji (Foto: Osebni arhiv) Žurnal24 main
Gadafi je za Evropo največja grožnja, meni Omar Ashour, profesor na britanski univerzi Exeter. Ne izključuje niti možnosti, da bi Gadafi uporabil kemično orožje.

Kako to, da se Gadafijeva oblast sesuva tako hitro kljub močnemu represivnemu aparatu?
Libijci so pod Gadafijem 42 let trpeli zatiranje in revščino. Država je tako bogata z naravnimi viri, da bi bila lahko drugi Dubaj, namesto tega pa je videti slabše kot Burkina Faso. Razkorak v razvoju je velikanski, še posebej na z nafto bogatem vzhodu države, kjer se je sedanja revolucija tudi začela, se čutijo močno zapostavljene. Povrh vsega je stalno prisotna represija režima, ki je velikokrat izvajal zločine nad prebivalstvom. Tako je denimo junija 1996 pobil 1243  zapornikov, ki so se uprli slabim razmeram v zaporu Abu Salim, a to je bil samo eden od množičnih pobojev. Vse te razmere so se v zadnjem času akumulirale, iskrico pa so zanetile uspešne revolucije v Tuniziji in Egiptu, ki so dokazale, da je mogoče doseči padec diktatorjev in demokratizacijo družbe.

Kdo pa bi sploh lahko nadomestil Gadafija in kako resna je grožnja, da bo njegov padec povzročil zgolj državljansko vojno?
O tem, kaj se utegne zgoditi po padcu Gadafija, obstaja veliko scenarijev. Med nasilnimi je gotovo tudi spopad med generali, saj libijska vojska ni tako enotna kot denimo egipčanska. Spopade med plemeni spodbuja tudi sam Gadafi, ki je denimo že razdelil orožje med posamezna plemena in jih skušal naščuvati drugo proti drugemu. Za zdaj mu to sicer ne uspeva najbolje, saj je vzhod države dokaj miren in ni medplemenskih napetosti, Tripoli sam pa je tradicionalno manj vpet v medplemenska nasprotja. Sam sicer menim, da je možnost državljanske vojne po letih represije in trpljenja vendarle majhna, saj država preprosto ni pripravljena na kaj takega.

Katere nevarnosti iz trenutne situacije najbolj pretijo Evropi?
Največja grožnja Evropi je trenutno Moamer Gadafi sam in njegova družina. Čim bolj bo razpihoval nasilje, tem več beguncev bo ustvaril, ki bodo pritisnili na evropske meje. Pri tem obstaja nevarnost, da bo uporabil kemično orožje, kot ga je denimo Sadam Husein v Iraku proti Kurdom. To bi pomenilo velikansko katastrofo za celotno regijo in tudi Evropo. V tem primeru bi iz države skušalo zbežati ogromno ljudi.

Kako pa komentirate dvojno igro Evrope, ki je po eni strani v zadnjih letih z Gadafijem sklenila milijardne orožarske posle, sedaj pa terja njegov odhod in morda celo sojenje za zločine proti človečnosti?
Celotna politika evropskih držav do regije se mora spremeniti. Po desetletjih nemirov so se v zadnjih letih razmere v regiji stabilizirale, pri čemer so jo vodili avtokratski režimi. A sedaj je regija priča dinamičnim spremembam, ki prinašajo s seboj demokracijo in transparentne vlade, ki so odgovorne svojemu narodu, kar je bilo še pred dvema mesecema nepredstavljivo. Razmerja se bodo morala tako postaviti na novo, vključno z vprašanjem izkoriščanja naravnih virov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.