Svet
422 ogledov

"Največja mafija na svetu"

Nekdanji katoliški duhovnik Vatikan označil za najvplivnejšo mafijsko organizaci Žurnal24 main
Nekdanji katoliški duhovnik označil Vatikan za najvplivnejšo mafijsko organizacijo na svetu. Der Spiegel razkriva goljufije in kraje, ki so jih zagrešili cerkveni dostojanstveniki.

Rimska policija vatikansko banko že dalj časa sumi pranja denarja. Nemški tednik Der Spiegel v zadnji številki razkriva ozadje finančnega škandala, ki ga je sprožilo razkritje več primerov finančnih goljufij. Pri vrsti duhovnikov in škofov iz Nemčije naj bi namreč odkrili neverjetne količine denarja (tudi do 1,5 milijona evrov), za katere sumijo, da so jih cerkveni dostojanstveniki pokradli iz darov in preostalih skladov.

O finančni praksi Vatikana je leta 2003 v knjigi Finance Vatikana pisal tudi Rafael Rodriguez Guillen, nekdanji katoliški monsinjor in vatikanski zgodovinar. Šokantna knjiga, ki razkrije neverjetno skorumpirano finančno prakso Vatikana in dejstvo, da je dejansko med najbogatejšimi organizacijami na svetu, ki iz vernikov po vsem svetu molze milijarde. Papeške finance so bile stoletja predmet škandalov in kritik reformistov. Vatikan in njegove finance še zmeraj obvladujejo številne medije, mednarodne korporacije in banke, njeni kardinali, nadškofi, škofi, generali legij verskih redov in tudi duhovniki ter nune pa z zlorabo krščanstva živijo v neverjetnem razkošju in varajo polovico človeštva.

Je to krščanstvo ali trgovina? Na tem planetu ne more biti bolje organizirane poslovne ali finančne institucije, kot je Vatikan.
Rafael Rodriguez Guillen

"Če pogledate na bančni račun, posestva, razkošna potovanja in razkošni življenjski stil teh nesramno bogatih politikov s trgovsko žilico in dvoličnostjo, ki trdijo, da predstavljajo Kristusovo cerkev na zemlji, toda v resnici delujejo proti Kristusu, kajti svojo čredo so zapeljali s sholastično filozofijo, boste ugotovili, da so nam oprali možgane, da so nam svoje laži predstavili kot resnico in nas prepričali, da je črno v bistvu belo," je eden izmed odlomkov knjige, ki meče na Vatikan povsem novo, črno luč.

Odgovor pozna le sveti duh
"Ko smo poskušali izvedeti resnico o financah Vatikana, so nam z vso predrznostjo in posmehom odgovorili, da ima na to vprašanje ustrezen odgovor samo božji sveti duh in da je papež edini pristni bankir Boga," opisuje Rodriguez in doda, da v zgodovinskih arhivih glede vatikanskih financ, ki jih je zgodovinar pridobil od prestižne angleške revije The Economist, piše, da je Vatikan leta 1965 investiral za 3900 milijonov dolarjev delnic v podjetja, kot so Casino de Montecarlo, Berretta de armaments in Rothschild Bank.

"Podjetje Berretta de armaments izdeluje orožje in jaz sem bil v španski državljanski vojni priča, kako je Vatikan to orožje in denar poslal generalu Francu, da je uničil špansko demokracijo in vsilil državi fašistično diktaturo," nadaljuje Rodriguez.

"Nikoli ne bom prenehal pisati o korupciji in financah Katoliške cerkve ter navajati dokazov, ki potrjujejo, zakaj ta Cerkev ne more biti Kristusova cerkev," konča nekdanji katoliški monsinjor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.