Svet
53 ogledov

"Največji in najnevarnejši požar v Crikvenici"

Požar na Hrvaškem Bralka Žurnala24
Požar na območju Crikvenice je lokaliziran in pod nadzorom. Dim se je razkadil, življenje pa se počasi vrača na ustaljene tire.

Požar v bližini Crikvenice je lokaliziran in je v celoti pod nadzorom, domovi več niso ogroženi. Manjše ognjene zublje je ponekod še mogoče videti, vendar je gasilcem uspelo ustaviti širjenje ognja.

"Celotno območje požara je lokalizirano in pod nadzorom, vključno z dvema lokacijama na nedostopnem območju Bribira, kjer je letalom uspelo pogasiti še zadnje ognjene zublje," je izjavil poveljnik reških Hinko Mance.

Župan Damir Rukavina je za hrvaške medije povedal, da je takega požara ne pomni ne Crikvenica ne vsa županija: "To je bil največji in najnevarnejši požar, ki se je približal naseljem. Škode še ne ocenjujemo, zdaj je pomembno, da požar lokaliziramo in da promet teče neovirano."

"Upal bi si reči, da so požari podtaknjeni"

"Suša je letos pripravila teren za požare, potem pa jih je povzročila človeška nepozornost oziroma bi si celo upal reči, da so namerno podtaknjeni," je povedal Davor Turković, poveljnik protipožarne eskadrilje, in dodal, da tako misli zaradi lokacij požarov in časa, ko je zagorelo – v glavnem ponoči. Za zdaj ni nobenih podatkov o storilcih.

"Evakuacija ni potrebna, domovi bodo zagotovo zaščiteni. Na najbolj ogrožena območja so oblasti poslale 80 pripadnikov oboroženih sil, zato da bi se nekaj drugih nekoliko odpočilo. Ni razloga za paniko. Domove bomo zagotovo obranili," je po kriznem sestanku včeraj zvečer za Dnevnik.hr dejal tiskovni predstavnik policije Dušan Miljus.

Panika ni potrebna

Da pošilja pomoč, je hrvaško obrambno ministrstvo objavilo na svoji spletni strani. Angažiralo je sto vojakov, skupaj s šestimi tovornjaki, vojaškim vozilom, delavnico in rešilcem na območju Selce–Crikvenica kot pomoč gasilskim enotam in lokalnemu prebivalstvu v boju proti ognjenemu pustošenju.

"Zaradi velike količine dima in močnega vetra velja poziv državljanom, da naj ne delajo panike in se ne izpostavljajo tveganjem po nepotrebnem oziroma da ne hodijo na balkone in da zaprejo vse odprtine hiš in stanovanj," so zapisali po kriznem sestanku.

Počitnikujete na Hrvaškem in vidite požar? Pošljite nam fotografije in posnetke prek spodnjega obrazca. Lahko nam pošljete tudi elektronsko sporočilo na naveza@zurnal24.si ali SMS oziroma MMS na 4224.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.