Svet
18 ogledov

Največji lov na človeka v zgodovini Los Angelesa

Christopher Dorner Reuters
V ZDA se je v četrtek nadaljeval lov za 33-letnim nekdanjim policistom iz Los Angelesa Christopherjem Dornerjem, ki je sestavil seznam 40 tarč in njihovih družinskih članov za odstrel.

Večinoma gre za nekdanje policijske kolege. Lov za Dornerjem se je sinoči osredotočil na gorovje južne Kalifornije.

Zaradi laži so ga odpustili

Dorner, ki naj bi od konca prejšnjega tedna že trikrat moril, je kot policist v Los Angelesu začel delati leta 2005. Tri leta pozneje je ostal brez službe. Svojo nadzornico Tereso Evans je obtožil, da je po nepotrebnem grobo obrcala nekega osumljenca kaznivega dejanja. Policija je izvedla preiskavo in ugotovila, da naj bi Dorner lagal, zato so ga odpustili iz službe.

Po slovesu od policije se je vrnil med vojaške rezerviste. Več kot 180 centimetrov visok in 120 kilogramov težak samooklicani borec proti rasizmu, temnopolti Dorner, je posebno izurjen v rokovanju z različnimi vrstami orožja in eksplozivnimi sredstvi. Med drugim je bil član mornariške enote za podvodno vojskovanje in je služil v Bahrajnu.

Policijo je strah

Konec prejšnjega tedna je domnevno ubil hčerko upokojenega policijskega stotnika, ki ga je leta 2008 zagovarjal med disciplinskim postopkom, in njenega zaročenca. V četrtek je iz zasede napadel dva policista in enega ubil, drugega pa ranil. Policijo Los Angelesa je zajel preplah in novinarske konference so v četrtek potekale v kleti na sedežu policije.

V lov za Dornerjem so se pognale različne policijske enote južne Kalifornije, mobilizirali pa so se tudi v Arizoni, Nevadi in čez mejo v Mehiki. Zvečer so pri smučišču Big Bear v gorah južne Kalifornije odkrili njegov sežgan poltovornjak in sledi. Iskanje se nadaljuje, analitiki in samooklicani strokovnjaki pa po ameriških televizijah pozivajo k uporabi oboroženih brezpilotnih letal.

Dorner napisal izpoved

Preplah je posledica odkritja 14 strani dolge Dornerjeve izpovedi, ki vključuje seznam ljudi, ki jih namerava pobiti. V pismu razlaga, da bo izkoristil vse svoje vojaško znanje in proti policiji Los Angelesa izvedel nekonvencionalno in asimetrično vojno. Zatrdil je, da se smrti ne boji, žal mu pa je le, ker ne bo več živ, ko bo njegovo ime oprano.

V pismu še razlaga, da se je že kot otrok bojeval proti rasizmu in redno pretepal neonaciste in druge, ki so žalili manjšine. Zapisal je tudi, da sam nima družine, zato bo to onemogočil tudi drugim, ki so na seznamu. "Napačno ste ocenili spečega velikana," je med drugim zapisal v svojem manifestu, v katerem med drugim hvali novo pričesko prve dame ZDA Michelle Obama.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 16:32 09.februar 2013.

    Daj naslov , da ti pošljem enosmerno letalsko do Slovenije. Tle boš dobil še suplay.

  • privat 09:01 09.februar 2013.

    vse povsod sam kapital ,ki reže v osnovne pravice ljudi...

  • kapibara 09:36 08.februar 2013.

    Isto sranje med služenjam JLA, v bivši YU._neprijatelj vreba iza ledža-neprijatelj je odmah pored granice....so nam prali glavo...?' potem so pa pokazali,kak je to bila ljudska armija nad lastnim narodom..