Svet
169 ogledov

Največji morilec je premog

Glede na količino proizvedene energije je daleč najbolj smrtonosen energent prem Žurnal24 main
Glede na količino proizvedene energije je daleč najbolj smrtonosen energent premog. Teravatna ura energije, ki jo pridobimo iz premoga, terja kar 161 življenj.

Primerjava števila smrti, ki jih povzroči proizvodnja teravatne ure energije iz vsakega izmed glavnih virov energije – premoga, nafte, zemeljskega plina, jedrske in hidro energije – razkriva, da je daleč najbolj smrtonosen energent premog.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Z zgornjega grafa lahko razberete, da med vsemi energetskimi viri daleč največ smrti povzroči pridobivanje energije iz premoga. Črno dejstvo lahko pripišemo količini izpustov trdih delcev v ozračje ter dokaj nizkemu izkoristku energije. Iz premoga tako pridobimo okoli 26 odstotkov celotne svetovne potrebe po energiji, proizvodnja teravatne ure pa povzroči kar 161 smrti. Ali drugače. Pri isti količini proizvedene energije, bi proizvodnja jedrske energije ubila eno osebo, energija, ki bi jo prispeval premog, pa kar 4 tisoč oseb.

Jedrska energija predstavlja 5,6 odstotka svetovne potrebe po energiji, proizvodnja teravatne ure pa povzroči 0,04 človeške žrtve. Raziskovalci IBM-a so tukaj upoštevali žrtve, ki jih je povzročila jedrska katastrofa v Černobilu. Jedrska kriza, ki se še vedno odvija na Japonskem, na srečo še ni povzročila človeške žrtve.

Tukaj opozorimo, da obširna raziskava ne vključuje posledic globalnega segrevanja, zajema pa podatke iz številnih virov, med drugim tudi raziskave Svetovne zdravstvene organizacije.

Zmagoslavno trženje premoga
Svetovne korporacije prepričujejo države, da je pridobivanje energije iz premoga poceni, da ustvarja nova delovna mesta, pospešuje gospodarski razvoj, kar pa je najpomembnejše, njihovim marketinškim strokovnjakom je uspelo države prepričati, da je tovrstna energija “čista“. Strokovnjaki opozarjajo, da gre tukaj za debelo laž, kajti premog po njihovem mnenju ubija. V primerjavi s količino smrtonosnih izpustov, onesnaževanjem ter povzročenimi zdravstvenimi težavami, ki ponavadi vodijo v smrt, tudi ni poceni. Proizvodnja energije iz premoga predstavlja grozečo bombo atmosferi in klimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.