Svet
24 ogledov

Največji vročinski val v zadnjih 60 letih

Vročina Profimedias
Na Agenciji RS za okolje napovedujejo otoplitve, na zahodu države za danes in jutri napovedujejo visoke koncentracije nizkega ozona. Britanska meteorološka agencija Met napoveduje, da bo zahodni del Evrope prihodnji teden zajel vročinski val.

Na Agenciji RS za okolje za današnje popoldne napovedujejo spremenljivo do pretežno oblačno vreme, nastale bodo tudi krajevne plohe ali nevihte. “Ob morju jih ne bo, tam bo popoldne tudi bolj sončno. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27 stopinj Celzija,” pravijo.

Po njihovih podatkih bo na zahodu Slovenije danes in jutri tudi visoka koncentracija nizkega ozona. Ker je ta najvišja prav ob najvišjih temepraturah, svojo fizično aktivnost na svežem zraku opravljajte v zgodnjih jutranjih ali večernih urah.

Nedelja bo sončna 

Predvsem v vzhodnih krajih bo kakšna ploha ali nevihta lahko tudi ponoči, nedelja bo sončna. “Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod v severovzhodnih krajih še zmerno do pretežno oblačno,” dodajajo. Popoldne bo predvsem na vzhodu nastala kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, ob morju in na Goriškem okoli 17, najvišje dnevne od 23 do 27, na Primorskem do okoli 29 stopinj Celzija.

Za ta teden sicer napovedujejo otoplitve, v ponedeljek in torek bo sončno in toplo, še bolj pa se bo otoplilo v sredo, ko bodo povprečne najnižje jutranje temperature okoli 16, najvišje dnevne pa okoli 29 stopinj Celzija.

Vročinski val 

Zahodno Evropo pa naj bi prihodnji teden zajel vročinski val, napoveduje britanska meteorološka agencija Met. Temperature naj bi se že ta konec tedna začele dvigati na Iberskem polotoku, v Španiji in na Portugalskem, v začetku prihodnjega tedna pa tudi v Franciji. Sredi prihodnjega tedna naj bi dosegle 40 stopinj Celzija in več.

V začetku julija pričakujejo porast temperatur tudi v Veliki Britaniji, na jugu naj bi tako namerili za ta čas visokih več kot 30 stopinj Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti na Portugalskem so za pet regij že dvignile alarm na oranžnega. Ljudi opozarjajo na visoke temperature in nevarnost požarov.

V Franciji vremenoslovci opozarjajo na možnost največjega vročinskega vala v 60 letih, še posebej na jugu države. Ob tem opozarjajo tudi na možnost presežene koncentracije ozona, tudi v Parizu.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • zic 12:16 29.junij 2015.

    Ne vem zakaj imam občutek, da klobasate