Svet
1187 ogledov

Največjo čebelo na svetu našli živo

čebela Shutterstock
Po več desetletjih prepričanj, da je največja čebela na svetu, ki meri toliko kot človeški palec, izgubljena, so jo sedaj ponovno našli.

Gromozansko čebelo, ki je velika toliko kot človeški palec in za katero so bili znastveniki prepričani, da je izumrla, so našli na majhnem indonezijskem otoku.

Čebela se imenuje Wallace po britanskem raziskovalcu Alfredu Ruseelu Wallecu, ki jo je opisal in raziskoval že leta 1858.

Leta 1981 so znastveniki našli primerke na treh različnih indonezijskih otokih, od takrat pa je niso več videli, januarja letos pa se je skupina raziskovalcev odločila stopiti po poteh Walleca, prav zato, da bi našla to neverjetno čebelo in jo tudi fotografirala.

Fotograf Clay Bolt, ki je fotografiral in posnel video, je povedal, da je bilo neverjetno videti bitje, za katerega sploh niso več vedeli ali zares obstaja. »Videti, kako čudovita je v naravnem okolju, kako se oglašajo gromozanska krila, ki dosežejo tudi 6 centimetrski razteg in kako leti nad našimi glavi, vse skupaj je bilo zares neverjetno,« je še dodal.

In še nekaj zanimivosti o tej gromozanski čebeli, ki je velika kar 4 centimetre:

- Z raztegom kril, ki merijo tudi do 6 centimetrov, je to največja čebela na svetu

- Wallace, ki je čebelo odkril in sodeoval pri teoriji evolucije skupaj s Charlesom Darwinom jo je opisal kot ogromno oso, z neverjetno veliko čeljustjo, ki spominja na hrošča rogača.

- Samica si gnezdo uredi na kupih, ki jih ustvarijo termiti, z veliko čeljustjo pa nabira lepljivo drevesno smolo, s katero zavaruje gnezdo

S tem odkritjem so povečali upanje, da ta tako redek in iskan insekt dejansko še obstaja in da to ni edini živeči primerek.

Čebele z območja Postojne so bile po navedbah Vursa najverjetneje zastrupljene. Vizita za živali Veste, kaj bi se zgodilo, če bi izumrle čebele?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.