Svet
9 ogledov

Najvišji, a popolnoma brez zveze

Burj Khalifa je daleč najvišja stavba na svetu. A tudi brez prave vrednosti, pra Žurnal24 main
Najvišja stavba na svetu, dubajski Burj Khalifa, je po mnenju nemških arhitektov popolnoma brez smisla.

Meinhard von Gerkan, ki je med drugim avtor dizajna berlinske centralne železniške postaje, trdi, da je 828-metrski Burj Khalifa, ki so ga slovesno odprli pred nekaj dnevi, "brezvezen simbol moči in prestiža".

Da so tako stolpnico zgradili v Dubaju, ne pa recimo v ZDA, ni presenečenje, nadaljuje von Gerkan. V ZDA namreč po njegovem gospodarnost igra večjo vlogo kot pa izkazovanje moči, je dejal arhitekt. Stroški vzdrževanja takšne stavbe so ogromni, zato nikoli ne bo poslovala z dobičkom, dodaja.

 

Z njim se strinja tudi Christian Baumgart, predsednik združenja nemških arhitektov. Po njegovem je oblika stolpnice brez pravega prispevka za razvoj svetovne arhitekture.

 

Baumgart dubajski kolos pojmuje tudi kot popolno nasprotje evropskemu pristopu k arhitekturi, ki raje kot gradnje v rekordne višave teži k temu, da daje nov videz in vsebino starejšim stavbam.

 

Burj Khalifa je zasnoval britanski arhitekt Adrian Smith. Ima 160 nadstropij, pri gradnji pa so uporabili 330 tisoč kubičnih metrov betona in 103 tisoč kvadratnih metrov stekla. Od najbližjega zasledovalca, stolpnice 101 v Tajpeju, je višji kar za tristo metrov.

 

Še najvišji hotel na svetu
V Dubaju so le nekaj dni po megalomanski otvoritvi odprli še eno rekordno stolpnico. Stolpnica Rose Rayhaan je s 333 metri najvišji hotel na svetu. Hotel s štirimi zvezdicami ima 72 nadstropij in 182 sob, kmalu pa naj bi pridobil še dodatno zvezdico. Tudi prejšnji rekorder je bil iz Dubaja – slavni Burj al Arab je od novinca manjši za 12 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.