Svet
26741 ogledov

Nakazuje se negativen trend, ki ima lahko resne posledice

ulice mesto Ljubljana covid Profimedia
Pozitiven trend povečevanja števila delovnih ur po svetu in s tem zaposlovanja je obtičal na mrtvi točki.

Posledično se pojavlja tveganje, da se bo krivulja izrazito obrnila v negativno smer, je v poročilu opozorila Mednarodna organizacija dela (ILO), ki deluje v okviru Združenih narodov.

ILO, kot ga je povzela nemška tiskovna agencija dpa, zmanjšanje števila delovnih ur v prvem letošnjem četrtletju v največji meri pripisuje zadnjim strogim kitajskim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusa. Število delovnih ur po svetu namreč ostaja 3,8 odstotka pod številko iz zadnjega četrtletja 2019, ki mednarodni organizaciji predstavlja izhodišče za primerjavo s predkoronsko ravnjo.

Ocena za prvo letošnje četrtletje predstavlja izrazito poslabšanje stanja v primerjavi z januarskimi napovedmi, po katerih naj bi bilo število delovnih ur za 2,4 odstotka nižje kot pred pandemijo, je pred nekaj dnevi objavljeno poročilo povzela dpa.

Poleg omejitev na Kitajskem poročilo omenja tudi vpliv vojne v Ukrajini, ki je po njihovih navedbah prizadela svetovno gospodarstvo z naraščajočo inflacijo, pri čemer so se zvišale predvsem cene hrane in energije, prav tako pa so zaradi vojne prizadete svetovne dobavne verige.

Poročilo pri tem izpostavlja, da bodo vse večji finančni pretresi in zaostrovanje denarnih politik v prihodnjih mesecih na trg dela imeli še večji vpliv.

"Obstaja vse večje, čeprav negotovo, tveganje, da se bo v letošnjem letu število delovnih ur še naprej zmanjševalo," je ILO opozoril v poročilu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.