Svet
17 ogledov

Namesto čaja vam ponudijo pivo

Gejšo si lahko na Japonskem naročite že za nekaj evrov. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Primer iz Japonske dokazuje, da se mora tudi tradicija prilagoditi težkim gospodarskim razmeram. Za nekaj evrov lahko naročite pivo, ki vam ga postreže gejša.

Ob besedi gejša takoj pomislimo na japonsko lepotico, oblečeno v svilen kimono, ki moškim servira čaj, mu pripoveduje pesmi in igra na klasični inštrument.

Za druženje s takšno lepotico morajo Japonci odšteti več sto evrov. Zato ni nenavadno, da se je povpraševanje po gejšah v času gospodarske krize zmanjšalo.

Kot piše Daily Telegraph se lahko v starodavnem delu mesta Kyoto Gion za nekaj manj kot pet evrov pogovarjate z izučeno gejšo, poimenovano maiko, ki vam postreže pivo in sendvič. Nato pa vam še zapleše tradicionalni kyotski ples kyomai.

Pivnica Kamischichiken pa za 15 evrov ponuja tako imenovan gejša začetniški paket, ki vključuje steklenico piva, dva prigrizka in družbo gejše.

"S takšno ponudbo smo začeli, ker je v naš lokal zahajalo vedno manj ljudi," je dejala tiskovna predstavnica lokala Gion Shinmonso. "Želeli smo tudi, da se ljudje več naučijo o tradiciji maik in gejš. Sedaj lahko to spozna več ljudi. Prav tako se je obisk povečal."

Tradicija gejš se je začela v Kyotu v 18. stoletju, ko so se lepe mlade ženke izobraževale v posebnih šolah za gejše. Pod strogim usposabljanjem so naučile rokovanja s čajem, lepega govora in igranja na inštrument.

Število gejš se je vsako leto povečevalo in doseglo vrh leta 1928. Takrat je bilo za zabavo usposobljenih več kot 80.000 žensk. Od leta 1928 pa tradicja gejš zamira, saj jih je danes na Japonskem le še okoli tisoč.

Po besedah direktorice londonske podružnice Japonske nacionalne turistične organizacije Ayaka Itagakija, je svet gejš s pivnicami postal bol dostopen množicam.

"Gejša je japonska ikona in nekaj, kar si želi spoznati veliko turistov spoznati," je dejala Itagakijeva. "Mislim, da so pivnice dober način za vrnitev sveta gejš v sodobnem času vsem tistim, ki nimajo toliko denarja, da bi si lahko privoščili tradicionalno gejšo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.