Svet
51 ogledov

Namesto jagnjetine jedli podgane

Mleto meso Reuters
Kitajsko pretresa nov živilski škandal.

Iz Kitajske poročajo o novem živilskem škandalu. Ljudem so namesto jagnjetine prodajali podganje in lisičje meso. Policija, ki je 380 primerov preučevala tri mesece, je kriminalno združbo že razbila. Kot poročajo, so aretirali več kot 904 oseb.

Ministrstvo za domovinsko varnost je še sporočilo, da so nepridipravi meso večinoma ponujali na tržnicah v provinci Jiangsu in v Šanghaju.

Zaradi velikega ogorčenja javnosti je kitajsko vrhovno sodišče objavilo nov zakonik, ki bo tiste, ki bodo vpleteni v živilske škandale, ostreje kaznoval. Med drugim bodo odslej po prstih udarili tudi tiste, ki bodo v živila vmešali „previsoko količino kemikalij ali spreminjali hrano za otroke“. "Situacija je res pereča. Ljudem so povzročili veliko škodo. Tega ne moremo več tolerirati. Zločince moramo strogo kaznovati,“ je povedal eden od sodnikov.

Število tovrstnih škandalov se je v zadnjih letih drastično povečalo. Leta 2010 so zabeležili 80 primerov, leta 2012 pa že 861.

Kitajski zakonik je sicer že prej prepovedoval prodajo nevarnih in strupenih živil, ni pa natančno določeval, katere dejavnosti zakon kršijo. "Upamo, da bodo dodatne razlage policiji pomagale,“ je še dodal sodnik.

Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 06:31 05.maj 2013.

    jaz jem pa vse ,sam ne kupim in ne jem tam kjer se ne da zaupati trgovcem ali gostincem

  • Boschtjan Zupanchich 23:22 04.maj 2013.

    No, vidiš, Zato pa jaz sojinih polpetov že od prejšnjega Tisočletja ne jem več, Ker soitak Škodljivi ! Naj je kaj manj predelanega , pa mu nebo Nič škodovalo . Meso je pa itak napačen način prehranjevanja ! Lp + #

  • mijaliza 22:34 04.maj 2013.

    vse lepo in prav, a pa ti povem nekaj..partner je prav tako vegetarijanec in njegovo telo sploh ne prebavlja več mesa, ker ni sposobno tvorit enega encima....in kupi sojine polpete, čez dve ure ga pa peljemo v bolnico na izpiranje ...prikaži več želodca, ker se je zastri z mesom v vegetarijanskem izdelku...