Svet
650 ogledov

Namesto krokodila v živalskem vrtu torbica iz krokodilje kože

krokodil Channel4
Kot poroča BBC, se je v londonskem živalskem vrtu namesto ogrožene vrste siamskega krokodila znašla torbica iz krokodilje kože

Gre za torbico, ki je bila narejena iz kože enega od krokodilov te vrste. Torbico so leta 2018 zasegli mejni uradniki Združenega kraljestva na londonskem letališču in jo predali živalskemu vrtu, da bi poudarili vpliv, ki ga ima nezakonita trgovina s prosto živečimi živalmi po vsem svetu.

Želeli so pozornost

V živalskem vrtu ni živih siamskih krokodilov – in to je dokaj razumljivo, saj naj bi jih po vsem svetu zaradi izgube habitata in lova ostalo le med 500 in 1000. Čeprav je bila razstava v živalskem vrtu na mestu že zadnjih nekaj let, je nedavni tvit obiskovalca, ki prikazuje fotografijo vrečke, postal viralen na Twitterju in sprožil ponovno zanimanje za nezakonito trgovino. 

Kurator za plazilce in dvoživke dr. Ben Tapley je dejal, da je zadovoljen, da se ozaveščenost širi. "Čudovito je imeti tukaj vse te fantastične živali, toda torbica je pritegnila pozornost ljudi," pravi dr. Tapley. "Naše obiskovalce smo želeli poučiti o tem in ustvariti točko za pogovor. Vse, kar osvetljuje nezakonito trgovino, je odlično."

Krivi so divji lovci

V njihovem običajnem habitatu bi siamski krokodili plavali v počasnih rekah po vsej jugovzhodni Aziji in Indoneziji. Žal se je število siamskih krokodilov precej zmanjšalo zaradi divjih lovcev, ki njihovo kožo prodajajo na črnem trgu.

Dr. Tapley pravi, da londonski živalski vrt sodeluje z vladnimi skupnostmi po vsem svetu, da bi zaščitil divje živali in podprli kazenski pregon, ki cilja na mreže preprodajalcev, in s tem zmanjšal povpraševanje po ogroženih vrstah.

V londonskem živalskem vrtu je več kritično ogroženih vrst, od katerih so mnoge vrste tarča nezakonitih trgovcev. Od leta 2000 je živalski vrt zagotovil dom za več kot 3000 živali, ki so jih zaplenile britanske mejne sile v okviru svojega dela na letališčih in v pristaniščih.

V 196 let starem živalskem vrtu v Regent's Parku lahko najdemo egipčanske želve, rdeče deževne žabe, zelene drevesne pitone in na stotine koral.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 14:04 04.avgust 2022.

    Torbice delajo iz rejenih krokodilov, ker imajo manj "napak", ki jih krokodili v ujetništvu ne pridobijo.