Svet
22 ogledov

Namesto morilca se je izrekel sodnik

James Holmes primerjava Reuters
James Holmes, ki je julija v kinodvorani v Denverju ubil 12 in ranil 70 ljudi, se danes na sodišču ni hotel opredeliti, ali je kriv ali ne.

Po mnenju sodnika je s tem obramba Jamesa Holmsa le želela zavlačevati postopek, česar pa ni dovolil in se v imenu obtoženega izrekel, da ni kriv.

Preračunavanje obrambe

Holmesovi odvetniki so na sodišču v kraju Centennial uvodoma povedali, da se bo obtoženec pripravljen izreči o krivdi šele maja ali junija. Razmišljajo, da bi se izrekel za nedolžnega zaradi duševne bolezni, kar bi mu potem v primeru zmage na sodišču prineslo zapor v psihiatrični bolnišnici za nedoločen čas. O tem pa se še niso bili pripravljeni izreči, ker bi tožilci dobili podatke o Holmesovem duševnem stanju in potem morda lažje zavrgli takšno obrambo.

Mesece se je pripravljal na pokol

Za tožilce je primer jasen. Holmes se je mesece pripravljal na pokol s kopičenjem orožja, streliva in eksploziva, ki ga je nastavil v svojem stanovanju za policiste, ki bodo raziskovali primer.

Oblečen v neprebojni jopič, opremljen z masko in oborožen do zob, se je 20. julija zvečer odpravil na premiero filma o Batmanu v Aurori in začel pobijati. Kasneje se je mirno predal.

Pokol je v ZDA za kratek čas obudil razpravo o razširjenosti orožja, vendar ni trajala dolgo, saj je orožarski lobi v ZDA prepričal dovolj volivcev, da orožje ne ubija, ampak ubijajo ljudje. Šele pokol 20 predšolskih otrok 14. decembra lani v zvezni državi Connecticut je javno mnenje obrnil v korist dodatnih omejevalnih ukrepov glede orožja, čeprav bo tega v ZDA še naprej dovolj za prihodnje pokole.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.