Svet
1812 ogledov

Namesto rešitve referendum v Makedoniji prinesel nove zaplete

Referendum v Makedoniji Epa
Prenizka udeležba ni dala jasnega odgovora o prihodnosti Makedonije, ki je na pragu nove politične krize.

Posvetovalni referendum v Makedoniji glede sprejetja dogovora z Grčijo o prihodnjem imenu države ni uspel, saj se je na volišča odpravila manj kot polovica upravičencev. 

Po zadnjih podatkih pol ure pred zaprtjem volišč ob 18.30 je tako glas oddala le dobra tretjina volivcev, za uspeh referenduma pa je bila nujna vsaj 50-odstotna udeležba. Neuradni podatki sicer kažejo, da je velika večina tistih, ki so glasovali, podprlo dogovor o novem imenu Severa Makedonija, kažejo prvi podatki makedonske državne volivne komisije.

Nadaljevanje mimo referenduma ali volitve?

Zagovornik dogovora z Grčijo premier Zoran Zaev je kmalu po zaprtju volišč stopil pred novinarje in dejal, da je vse odvisno od preštetih glasov. Če bo velika večina tistih, ki so glas oddali, za spremembo imena v Severno Makedonijo, s čimer bi si država po skoraj treh desetletjih grške blokade odprla pot v evroatlantske povezave, potem bi Zaev kljub propadu nezavezujočega referenduma nadaljeval z implementacijo doseženega sporazuma v parlamentu. 

Če pa izid ne bi bil prepričljiv, potem je Zaev, vodja levosredinske stranke, napovedal predčasne parlamentarne volitve. 

Referendum v Makedoniji | Avtor: Epa Epa

Proti dogovoru z Grčijo si močno prizadeva nekdaj vladajoča, danes opozicijska stranka VMRNO-DPMNE in tudi predsednik države Gjorgje Ivanov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • bojovi 20:17 02.oktober 2018.

    Ups, mislil sem 35% ne 25%.

  • bojovi 20:17 02.oktober 2018.

    25% udeležba naj bi bila, to pomni da je vsa šiptarija, ki ima volilno pravico volila ZA. Tako hočejo čim prej se rešiti Grčije in se posvetiti kraji Makedonskega ozemlja. Ne dajte se Makedonci, ne se pustiti Da vas ena ...prikaži več do vratu zadolžena država, polna laži, komandira. Ne se pustit, ne se poceni prodat.