Svet
11 ogledov

Namesto snega poplave?

Sončen zimski dan Shutterstock
Meteorolog Eric Leister napoveduje drugačno zimo od tiste, ki smo ji bili priča lani. Namesto snega naj bi nas čakalo le še več dežja.

Slovenija si sodeč po napovedih glede na svojo lego lahko obeta tako deževnih kot sneženih zimskih dni. Južno Evropo naj bi pozimi zaznamovale nevihte, ki bodo s seboj prinašale veliko dežja. "Številne počasi premikajoče se nevihte bodo prinesle večdnevno deževje v južni Evropi, kar bo imelo za posledico nevarnost poplav vse od Italije do balkanskega polotoka, kjer so težave s poplavami že prisotne,“ je za portal accuweather.com dejal meteorolog Jason Nicholls

Drugačne razmere napovedujejo za vzhodno Evropo in Alpe. Z območja Sibirije naj bi nad baltske države, Poljsko, Belorusijo, Ukrajino in zahodno Rusijo vdiral hladen zrak, ki bi se občasno lahko znal premakniti vse do balkanskega polotoka. Kombinacija hladnega zraka in neviht naj bi imela za posledico obilne snežne padavine. Sneg naj bi se na tleh zadrževal daljša obdobja, zaradi česar bodo tudi temperature pod povprečnimi. 

Več snega kot lani se lahko nadejajo tudi v Nemčiji ter švicarskih in avstrijskih Alpah. "Pogoji za smučanje v smučarski sezoni 2014-2015 bodo fantastični, še posebej v primerjavi z lanskim letom,“ pravi meteorolog Tyler Roys. Nekaj tega snega si lahko obetamo tudi pri nas, saj Leister navaja, da lahko sneg pričakujejo tudi v Pirenejih, Alpah in goratih delih balkanskega polotoka.

Kaj bo dejansko prinesla zima, bo pokazal čas, saj so dolgoročne vremenske napovedi nezanesljive. Kakšno bo vreme pri nas v prihodnjih dneh, pa lahko preverite tukaj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.