Svet
95 ogledov

Namesto v Sloveniji na Hrvaškem: IBM objavil razpis za 500 delovnih mest

IBM EPA PHOTO-BIZWIRE-HO
IBM, ki bo na Hrvaškem vzpostavil novi center za tehnično podporo, išče večje število delavcev. Za center se je potegovala tudi Slovenija, a je na koncu izvisela ...

IBM, ki naj bi še letos odprl novi center za tehnično podporo v Zagrebu, je objavil razpis za delovna mesta. V začetku naj bi zaposlili 500 delavcev. Poleg poznavanja tehnologije ameriški velikan zahteva še dobro znanje nemščine in angleščine. Ker bo center deloval 24 ur na dan, bodo zaposleni delali v izmenah.

Hrvaška pa si s prihodom IBM, ki je razmišljal tudi o lokaciji centra v Sloveniji, obeta še več zaposlitev. V nadaljevanju naj bi v centru zaposlili še okoli 300 ljudi, Hrvaška pa naj bi prihod IBM-a izkoristila tudi kot primer za morebitne nove vlagatelje v regiji. "Prihod IBM je velik reklama Hrvaške kot naložbene destinacije in mnogi strokovnjaki pravijo, da lahko takšne naložbe lahko za sabo potegnejo še več imen," so v teh dneh zapisali pri hrvaškem Večernjem listu, kjer govorijo še o potrebi po povečanju števila tehnično izobraženih posameznikov in dodatne spodbude v obliki odprave davka na dohodek.

Na Hrvaškem so sicer prepričani, da so IBM uspeli prepričati z višino spodbud in davčnih olajšav, številom visoko usposobljenih IT­-kadrov ter znanjem tujih jezikov.

Davčne obveznosti v Sloveniji niso predmet dogovorov

Poleg Hrvaške se je za center potegovala še Slovenija in tudi Češka. A kot kažejo sporočila slovenske vlade, ki jo je IBM prvič kontaktiral oktobra lani, na pogoje v obliki nižjih davkov vlada ni bila pripravljeni pristati. Agencija SPIRIT pa je IBM pripravila kalkulacijo na podlagi možnosti koriščenja različnih vzpodbud za zaposlovanje mladih skladno z obstoječimi ali načrtovanimi podlagami in javnimi razpisi s poudarkom na vzhodnem delu Slovenije.

"Ob tem vlada poudarja, da davčne obveznosti v Sloveniji nikakor ne morejo biti predmet parcialnih dogovorov, saj gre za temeljni pravni okvir za delovanje države, kar je bilo pojasnjeno tako IBM kot tudi drugim zainteresiranim družbam skozi leta, ki oprostitve davkov postavljajo v ospredje kot temeljno pogajalsko izhodišče," je vlada navedla v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Čuša.

Glede na prejeto gradivo in predstavitev možnosti, ki v Sloveniji obstajajo skladno z obstoječim pravnim redom, je IBM nato opravil presojo skladno s svojimi internimi pravili poslovanja in sprejel odločitev, da širitve dejavnosti ne bo pripeljal v Slovenijo, svoje odločitve pa vladi naj ne bi pojasnili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:45 28.julij 2016.

    Nič se ni potegovala Slovenija za center. Zakaj bi se? IBM je dajal lažno upanje takoj na začetku. Potem pa spraševal države katera bo čim bolj popustila in potem v tisti ki je najbolj popustila pritiskom in privilegijem ki jih ...prikaži več je treba dat podjetju tisti državi je potem dala narest klic center. Tle gre za izsiljevanje in nič drugega. Če kot multinacionalka pričakuješ privilegije se spokaj iz Slovenije. Tle takih izsiljevalcev ne rabmo.

  • sprehajalec 11:48 28.julij 2016.

    Raje v Avstrijo.

  • sprehajalec 11:47 28.julij 2016.

    Potem pa raje nič, kot takega. Poglej plača v Sloveniji mora biti kar visoka, da čloek z njo pokrije mesečne stroške predvsem zaradi SLOVENSKIH MONOPOLISTOV, ki se kopajo na "našem". Cenoni nivo je pri nas višji kot v nemčiji, zato ...prikaži več še kakšna nemška slaba plača ne bi bila zadosti. Kakšnega protesta proti temu, pa še nisem zasledil.