Svet
6 ogledov

Namibija: Nov sumljiv predmet na letalu

Žurnal24 main
Namibijska policija je v prtljagi letala nemške letalske družbe Air Berlin, ki je bilo iz Windhoeka namenjeno v München, odkrila sumljiv predmet z detonatorjem in delujočo uro.

Pri rentgenskem pregledu prtljage so prepoznali baterije, ki so bile prek kabla povezane z detonatorjem in tiktakajočo uro. Ali bi naprava tudi v resnici eksplodirala, bodo sedaj ugotovili s kriminalistično-tehnično preiskavo. Nemški kriminalisti so v Namibijo iz Južnoafriške republike že poslali svojega sodelavca. Prav tako pa naj bi v Namibijo odpotovali tudi preiskovalci iz Nemčije.

Letalo družbe LTU/Air Berlin je bilo na poti v München. Potnike na letalu so pred vzletom nato ponovno preiskali, ponoči pa so vsi brez težav prispeli v München. Po navedbah neimenovane tiskovne predstavnice letalske družbe so na krovu letala že bili potniki, ko so v hali, kjer je bila prtljaga potnikov, odkrili sumljivo pošiljko. Letalo, ki je vzletelo s šest ur in pol zamude, so nato ponovno izpraznili in še enkrat pregledali vso prtljago.

"Manko na področju varnosti"
Vodja nemškega policijskega sindikata Konrad Freiberg je medtem ocenil, da ima Nemčija "manko na področju varnosti". Nemčija po njegovih besedah ni pripravljena na teroristični napad.

"Na poti smo zgrešili nekaj korakov in varnostni manko je pritegnil pozornost," je še dejal Freiberg. Razmere v Nemčiji je - potem ko so oblasti v Berlinu v sredo javnost seznanile s "konkretnimi namigi", da naj bi teroristi za konec meseca načrtovali teroristični napad v Nemčiji - Freiberg opisal kot "resne". "Storiti moramo vse, da zavarujemo javnost," je še dejal prvi mož nemškega policijskega sindikata.

Tri različne vrste napadov
Po navedbah nemških strokovnjakov za varnost bi lahko sicer napadalci v Nemčiji izvedli tri različne vrste terorističnih napadov. Tako bi lahko teroristi napadli po vzoru napadov iz Mumbaija, kjer so islamski skrajneži novembra 2008 napadli več obljudenih ciljev v tej finančni metropoli na zahodu Indije, med drugim luksuzni hotel, železniško postajo in judovski center. Napadalci so zajeli več sto talcev, skupno pa je napad zahteval 160 smrtnih žrtev. Umrlo je tudi devet napadalcev.

Pristojni v Nemčiji domnevajo tudi, da bi lahko pripadniki teroristične mreže Al Kaida načrtovali hitre napade z lahkim orožjem na javnih mestih v Evropi, tudi Nemčiji.

15 do 20 islamistov, ki bi bili izurjeni za tovrstne napade, naj bi bilo že v Evropi. Nemški strokovnjaki sicer ob tem opozarjajo, da doslej nimajo nobenih resnih indicev o konkretnih krajih napadov, tudi ne o morebitnih napadih na božične sejme.

Tretjo grožnjo pa naj bi predstavljali "speči" islamisti. Ti naj bi doslej neopazno živeli v Nemčiji, hkrati pa v tajnosti pripravljali napade in naj bi udarili, ko jih bodo "aktivirali".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.