Svet
547 ogledov

Nancy Pelosi o Trumpu: "Naj pride, udarila ga bom"

Nancy Pelosi
1/23
Profimedia
"Šla bom v zapor in srečna bom," je dejala Nancy Pelosi, ko so ji v času napada na ameriški kongres povedali, da naj bi na kraj prišel tudi Trump.

Dogajanje 6. januarja 2021 še vedno buri duhove. Na dan je prišel posnetek dogajanja v Kapitolu, na katerem lahko spremljamo dogajanje med člani kongresa, ki so z nejevero spremljali dogajanje pred stavbo. 

Med divjanjem protestnikov je bilo napovedano, da naj bi na Kapitol prišel tudi tedanji ameriški predsednik Donald Trump. Predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi je ob tem dejala: "Če pride, ga bom udarila. Udarila ga bom, šla v zapor in srečna bom," je dejala Pelosijeva. Tega ji na koncu ni bilo treba storiti, saj so Trumpa odvrnili od tega, da bi se prikazal na Kapitolu. 


Dogajanje v kongresni stavbi je posnela hči Pelosijeve Alexandra Pelosi, prvič pa so posnetke predvajali včeraj na CNN. Američani so tako lahko prvič videli reakcije kongresnikov na dogajanje v ameriški prestolnici ter njihove poskuse, kako poskrbeti za dodatne okrepitve policijskih enot, da bi poskusili umiriti dogajanje. 

Do napada na Kapitol je prišlo po tem, ko so se v Washingtonu zbrali Trumpovi podporniki, ta pa jih je pozval, naj gredo na kongres. Protesti so se hitro prevrgli v nasilje, v katerm je umrlo več ljudi. Skupno zasedanje obeh domov ameriškega kongresa so morali zaradi vdora v stavbo prekiniti. 

Trump, ki je napad kasneje obsodil, ni priznal svoje vloge pri spodbujanju privržencev z obtožbami o volilnih prevarah. Dogajanje zdaj preiskuje poseben odbor, ki je včeraj Trumpu izdal uradni nalog za zaslišanje. Pričakujejo, da jim bo povedal, kaj je vedel pred, med in po napadu njegovih privržencev na kongres. Trump se je v prvem odzivu na poziv na zaslišanje vprašal, zakaj ga niso poklicali že prej. Na svojem družbenem mediju Resnica je dejal, da je to zato, "ker je odbor povsem zanič in služi le za dodatne delitve v naši državi".

Predsednik odbora Bennie Thompson je dejal, da za pošteno, temeljito in celovito podobo dogajanja potrebujejo tudi Trumpove izjave. "Gre za vprašanje odgovornosti in mora odgovarjati za svoja dejanja," je dejal. 

Odbor je imel čez poletje osem javnih zaslišanj, pred tem je vodil preiskavo in zaslišal več kot tisoč prič. "Vsa teža dokazov, ki smo jih doslej predstavili, nam kaže, da je bil vzrok za 6. januar en sam človek - Donald Trump. Drugi so mu sledili," je izjavila republikanska članica odbora Liz Cheney.

nasilje Washington Kapitol | Avtor: Epa Epa

Trump je sprva poskušal po pravni poti, s tožbami proti volilnim izidom, ko iz tega ni bilo nič, ker ni bilo dokazov o prevarah, pa je skupaj s sodelavci skoval načrt, da bo podpredsednik ZDA Mike Pence 6. januarja zavrnil izide po posameznih državah, sam pa bo s pomočjo lažnih elektorjev ostal na oblasti.

Pence ni hotel sodelovati in Trump je na zborovanju pred Belo hišo privržence pozval, naj gredo nad kongres. Tam so nato vdrli v poslopje, razbijali inventar, lovili kongresnike in med drugim tudi opravljali velike in majhne potrebe po dvoranah in hodnikih.

Kongresna policija jih je s pomočjo nacionalne garde pregnala. Trump je najprej dve uri opazoval dogajanje po televiziji, nato pa so ga le prepričali, da je izdal poziv svojim privržencem, naj se umaknejo.

Protesti Kapitol Washington zasedba trump | Avtor: Epa Epa

V četrtek so med drugim pokazali posnetek danskih filmarjev, ki so pred napadom snemali Trumpovega kontroverznega političnega svetovalca Rogerja Stona, ki je dejal, da ni potrebno čakati na izid volitev, ampak lahko gredo kar takoj na nasilje.

Stone je povezan z desničarskima skupinama Ponosni fantje in Varuhi prisege, katerih pripadniki so v napadu organizirano sodelovali. Pravosodno ministrstvo voditelje obeh skupin kazensko preganja zaradi upora proti državi.

Preiskava je razkrila tudi sporočila med agenti tajne službe, ki dokazujejo, da se je Trump želel osebno pridružiti napadalcem na kongres, vendar so mu agenti to preprečili, čeprav jih je nadrl in skušal celo fizično napasti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapljač 20:27 15.oktober 2022.

    Starkači se malo je.be ?

  • janči 14:55 15.oktober 2022.

    Joj, kakšna izjava od te dementne starke. Niti približno si ne bi mislil, da imajo tako stari ljudje še tako visok nivo sovraštva v sebi. Upam, da sam ne bom na starost takšen, če seveda dočakam ta častitljiva leta.

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 09:57 15.oktober 2022.

    Sedaj, ko so ti bolniki na oblasti, se zdi Trump kot edina normalna oseba v ZDA. Trump je bil za mir, ti ljudje pa uživajo v vojnah.