Svet
18 ogledov

Naomi se vleče iz diamantnega blata

Naomi med pričanjem proti Taylorju. Ta je obtožen po 11 točkah, med drugim za um Žurnal24 main
Naomi Campbell, ki je po mnenju nekaterih neprepričljivo pričala o svoji vlogi v zvezi s "krvavimi diamanti", vztraja, da je govorila resnico. Če bo ovadena, ji grozi do 10 let zaporne kazni.

V izjavi za javnost 40-letna manekenka pet dni po pričanju na sojenju v Haagu proti nekdanjemu liberijskemu voditelju Charlesu Taylorju pravi, da je "temnopolta ženska, ki si je in si bo vedno prizadevala za dobre stvari, predvsem glede razmer v Afriki".

Bo ovadena?
Campbellova je sprejela v dar tri nebrušene diamante. Posedovanje takšnih diamantov je v Južni Afriki hud prekršek, za katerega je zagrožena visoka denarna kazen ali celo do 10 let zapora. Policija še ni gotova, ali bo vložila ovadbo proti Campbellovi.

Campbellova pravi, da nima nikakršnega motiva, da bi na zaslišanju govorila neresnico. "S tem ne bi prav ničesar pridobila," zatrjuje. Izjava še navaja, da je imela Campbellova diamante v svojih rokah le nekaj ur, nato pa jih je predala predstavnikom sklada Nelsona Mandele.

Res ni vedela, kaj ima v roki?
Manekenka je na sojenju pod prisego povedala, da so ji Taylorjevi ljudje leta 1997 v hotelsko sobo v Južni Afriki prinesli "nekaj umazanih kamnov", za katere pa naj sprva ne bi vedela, da so nebrušeni diamanti. S "krvavimi diamanti" naj bi Taylor namreč financiral vojno v državi Sierra Leone. Del izjav Campbellove je dan kasneje spodbijala igralka in njena nekdanja prijateljica Mia Farrow, ki je dejala, da je Campbellova takoj vedela, da gre za diamante.

Policija sicer še ni uspela ugotoviti, ali diamanti izvirajo iz Sierre Leone. Podarjeni kamni naj bi bili le majcen del količine, s katerimi naj bi Taylor v tistih dneh v Južni Afriki sklepal pogodbe o nakupu orožja za Liberijo. Orožje naj bi nato poslal v sosednjo Sierro Leone, kjer je divjala brutalna vojna.

Po pričanju na oddih
Naomi Campbell se je sicer po sojenju odpravila na letovanje na Sardinijo s svojimi prijatelji, med katerimi pa je tudi igralec Leonardo DiCaprio. Ironično, prav on je bil glavni igralec v filmu Krvavi diamanti, ki je širšemu svetu prvič predstavil povezanost diamantov s financiranjem afriških vojn.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.