Svet
5 ogledov

Napad bo silovitejši

Po poročanju svetovnih medijev so vojaške vaje zajemale obstreljevanje s pravim Žurnal24 main
Severna Koreja južni sosedi zagrozila s povratnim udarcem zaradi napovedanih vojaških vaj. Potem ko je Južna Koreja prejšnji mesec izvedla podobne vaje, je Severna Koreja odgovorila z obstreljevanjem.

Če bo Južna Koreja izvedla napovedane vojaške vaje med 18. in 21. decembrom na otoku Yeonpyeong v spornem Rumenem morju, bo Severna Koreja udarila nazaj še bolj silovito kot z obstreljevanjem 23. novembra, v katerem so bili ubiti 4 ljudje, 18 je bilo ranjenih.

Južna Koreja bi morala hitro ukrepati in zaustaviti načrtovane provokativne vaje na otoku, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Severna Koreja napoveduje, da se bo z drugim in tretjim nepredvidljivim udarcem zaščitila pred vdorom v teritorialne vode Severne Koreje.

Povratni udarec bo silovitejši
Če bo Južna Koreja na otoku Yeonpyeong izvedla vojaške vaje, bo Severna Koreja izvedla "obrambne udarce, katerih posledice bodo nepredvidljive", so sporočili iz severnokorejske vojske.

Južna Koreja se na grožnjo še ni odzvala. Že prej je zagotovila, da bo njeno orožje med vajo usmerjeno stran od Severne Koreje, obenem pa opozorila, da bo na napad odgovorila z vso silo.

Enodnevne vaje s pravim strelivom, potekale naj bi en dan med soboto in torkom, odvisno od vremena in drugih dejavnikov, bo nadziralo poveljstvo Združenih narodov pod vodstvom ZDA, ki nadzira spoštovanje premirja, s katerim se je leta 1953 končala korejska vojna.

Podpredsednik štaba ZN, general James Cartwright, je poudaril, da z vajami ne gre za nikakršne provokacije ali ustrahovanje. "Kar nas seveda skrbi, je, da ne bi tega napačno razumeli in izkoristili priložnost. Če bo Severna Koreja odgovorila na negativen način z obstreljevanjem otoka, bi to lahko sprožilo verižno reakcijo.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.