Svet
13 ogledov

Napad je načrtoval

1/19
Žurnal24 main
Arizona. Šest mrtvih v pokolu, kongresnica se bori za življenje. Osumljenec je 22-letnik, ki naj bi imel psihične težave. Sumijo, da akcije ni izpeljal sam.

Kot smo poročali, je v včerajšnjem streljanju v ameriškem mestu Tuscon umrlo šest ljudi, med njimi devetletna deklica. Med 12 ranjenimi je tudi ameriška kongresnica Gabrielle Giffords. Zdravniki so sporočili, da je njeno stanje kritično, a da je lahko izpolnila preproste ukaze, kot na primer pokazati dva prsta, ko so jo za to prosili.

Kongresnica je bila ustreljena v glavo iz neposredne bližine. Krogla je zadela levo stran njenih možganov. O razsežnosti njenih poškodb zdravniki ne upajo ugibati, krogla je namreč zadela del možganov, kjer so centri za govor. Giffordsova je trenutno v umetni komi, a jo pogosto zbujajo iz nje, da bi preverili njeno stanje. "Določeni deli naših možganov so bolj občutljivi za razne vdore,“ je dejal doktor Michael Lemole, ki o posledicah in okrevanju ni želel ugibati. Zdravniki so previdno optimistični v svojih napovedih.

Ostale paciente, ki so bili v urgentnem bloku, so že preselili na oddelek, kar samo po sebi govori, da njihovo okrevanje poteka dobro, so novinarjem dejali zbrani zdravniki.

Množice žalujejo za tragedijo in prižigajo sveče za Giffordsovo. Oglejte si galerijo ter videoposnetek.
Včerajšnje dogajanje – več na tej povezavi.

"Nacionalna tragedija"
Včerajšnje srečanje demokratske kongresnice z volivci v Tusconu v ameriški zvezni državi Arizona se je končalo tragično. Srečanje je s streli prekinili moški, ki je ubil šest ljudi, med njimi zveznega sodnika Johna Rolla in devetletno deklico. Predsednik ZDA Barack Obama je napad že obsodil, na Twitterju pa je zapisal, da so vsi z mislimi pri poškodovanih in umrlih. Poudaril je, da nasilje v sodobni družbi nima prostora, republikanski senator iz Arizone John McCain pa je dodal, da je napadalec sramota za Arizono, ZDA in celotno človeško vrsto. Nekdanja predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je napad na kolegico označila za nacionalno tragedijo.

Večkrat ušla smrti ali poškodbam
Giffordsova je lani novembra na tesno osvojila nov mandat. Je ostra nasprotnica spornega imigrantskega zakona Arizone. V preteklosti je že imela izkušnje z napadalci – lani so pred sprejetjem zdravstvene reforme neznani vandali popolnoma razdejali njeno pisarno, med nekim shodom v mestni hiši pa se je nad njo očitno želel spraviti volivec, ki mu je iz žepa padla pištola.

Le en cilj: ubiti kongresnico
Prve informacije so si bile izredno nasprotujoče, a po večurnem zasliševanju prič kaže, da vse poti vodijo do 22-letnega Jareda Leeja Loughnerja, ki je takoj po prihodu na srečanje začel streljati vsepovprek. Najprej je iz neposredne bližine v glavo zadel kongresnico, nato še ostale.

Napadalca sta po streljanju dva udeleženca zbila na tla in ga pridržala do prihoda policistov. Osumljenca bodo v kratkem prepeljali pred sodnika. "Vse kaže, da je bila tarča kongresnica,“ je dejal direktor FBI Robert Mueller. Loughnerja so zaenkrat obtožili umora, poskusa umora in poskusa atentata. Kot so dejali, se lahko zgodi, da bodo zoper njega podali še kakšno obtožbo.

Preiskovalci so na domu napadalca našli dokumente, ki nakazujejo, da je 22-letnik dejanje načrtoval. V kuverti, ki jo je hranil v sefu, je bilo zapisan načrt atentata, poleg tega pa so našli zapisano tudi ime kongresnice. Preiskava je pokazala tudi, da se je osumljenec udeležil nekega javnega dogodka, ki ga je kongresnica organizirala leta 2007. Po informacijah ameriških medijev naj bi fanta k napadu napeljala protivladna politična prepričanja.

Tudi šerif Clarence Dupnik je potrdil, da je napadalec prišel na kraj s 30 naboji in najverjetneje z namenom, da pokonča Giffordsovo. Osumljenec naj bi že v preteklosti grozil, da bo ubijal, ni pa omenjal Giffordsove. Na spletnem mestu YouTube je naloženih več videoposnetkov uporabnika Jareda Lee Loughnerja, v katerem oseba kritizira vlado, religijo in poziva k ustanoviti nove valute. Za zdaj še ni jasno, ali je posnetke dejansko objavljal osumljenec. Dupnik je potrdil, da ima fant zapleteno preteklost: "Vse, kar vam lahko povem, je, da je ta verjetno oseba imela psihične težave.

Slovo prek spleta
Le malo pred napadom se je Jared na MySpacu poslovil od prijateljev. Sicer pa o njem na spletu lahko najdemo precej podatkov – med svoje najbolj priljubljene knjige je uvrstil denimo Hitlerjev Mein Kampf, Marxov ter Engelsov Komunistični manifest, Bradburyjev Fahrenheit 451, Keseyev Let nad kukavičjim gnezdom ...

Preiskovalci so sprva domnevali, da je imel mladenič pomočnika. Policija je izdala fotografijo domnevnega pomočnik, ki so ga nadzorne kamere ujele v bližini kraja dogodka, a so kasneje sporočili, da moški ni bil vpleten v streljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.