Svet
3891 ogledov

Napad na hrvaški A1 izpeljal osnovnošolec

Hekerji heker napad kibernapad kripto kriptonapad Simbolična fotografija.
Heker, ki je prejšnji teden vdrl v sistem hrvaškega A1, obiskuje osnovno šolo.

Policija je sporočila, da je za hekerski napad in krajo osebnih podatkov najmanj sto tisoč uporabnikov hrvaškega A1 odgovoren mladoletnik iz Slavonskega Broda. Po pisanju portala Index.hr gre za 14-letnega mladeniča. Policija več podatkov o storilcu, ker gre za mladoletno osebo, ne razkriva. 

Po vdoru v sistem A1 in kraji osebnih podatkov je heker zahteval pol milijona dolarjev v kriptovalutah, da ne bi objavil osebnih podatkov uporabnikov na spletu. 

Policija je med hišno preiskavo odkrila opremo, s katero je izvedel napad. Odkrili so tudi, da je imel pomočnika iz tujine. Potrjevanje identitete sostorilca je še v teku. Po za zdaj znanih podatkih naj pomočnik ne bi sodeloval pri sami izvedbi hekerskega napada. 

Agencija za zaščito podatkov medtem preverja, ali je operater poskrbel za ustrezno zaščito podatkov svojih uporabnikov. V primeru, da temu ni bilo tako, bi lahko operaterja doletel kazen v višini do 10 milijonov evrov ali 2 odstotka letnega prometa na svetovni ravni, navaja Index.hr.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Christy_Webb 11:53 16.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • 4krogci 09:00 16.februar 2022.

    No tamau si je s to potezo pridobil zelooo dobro sluzbo v bodoče in plačo v 5mestni mesecni cifri!

  • rd2dmk2 07:31 16.februar 2022.

    haha, zdej veste da vsaka stvar ima dve strani.. bravo mladi mož, tako se dela, bodo lumpje zdej lahko poskrbel za varnost podatrkov..ste pozabili kako je bilo v sloveniji ? nekdo nas je gotel zaščitit, pa je žel v arest, ...prikaži več ker se je kapitalu ni zdelo vredno zapravit denarja za zaščito podatkov. vi pa kar veselo po facebooku..ne vem zakaj jim kar ne poveste številke gesel TRR da bodo mirno jemale vaš denar tile multinacionalke.