Svet
14 ogledov

Napad na Iran: "Čas se izteka"

Benjamin Netanjahu glede dogovora med sprtima stranema dejal: "Doseči mirovni do Žurnal24 main
Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo, sumijo Izrael in zahodne države. Izdelal naj bi jo že v pol leta. Zato tudi vojaški napad Izraela in nekaterih drugih držav na Iran postaja vse bolj verjeten.

Vojaški napad Izraela in nekaterih drugih držav na iranski jedrski program je po besedah izraelskega predsednika Šimona Peresa vse bolj verjeten. "Tajne službe vseh držav vedo, da se čas izteka, in opozarjajo svoje voditelje," je po poročanju izraelskega časnika Haaretz dejal Peres.

Iranske načrte želijo ustaviti

Izrael in zahodne države domnevajo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo. Iran pa te domneve stalno zavrača in v primeru napada grozi z "apokaliptičnim" odzivom. Izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak naj bi v izraelski vladi iskala podporo za napad na iranske jedrske objekte. Peres je dejal, da naj bi Iran že v šestih mesecih izdelal atomsko bombo. Po njegovih besedah ima svet dolžnost do Izraela, da ustavi iranske jedrske načrte.

"V času, ki nam še ostane, moramo prisiliti druge države sveta k ukrepanju in jim povedati, da je prišel čas, da izpolnijo obljube, ki so nam jih dali, ter izpolnijo svojo dolžnost ali s pomočjo strogih sankcij ali pa s pomočjo vojaškega posredovanja," je poudaril.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo prihodnji teden objavila poročilo, ki bi lahko razkrilo morebitne nove dokaze o obstoju iranskega programa za jedrsko orožje. Po poročanju izraelskih medijev bo vsebina tega poročila velikega pomena za nadaljnje ukrepe zoper Teheran.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 17:49 05.november 2011.

    Židje ne vpletajte sveta v svoja sranja na Bližnjem Vzhodu. Slej ko prej se bo pojavil nekdo , ki vam bo kos, in potem adijo vaš expanzionizem in vojno-policijski zločini. Konec , ende , fine in zlasti the end.

  • privat 15:25 05.november 2011.

    ne razumem irana ??? zakaj ne išče zaščite od kitajcev kot rusija?? sigurno misli nato vzeti vse iranu ,ne samo iranu tudi vsem drugim nezaščitenim državam...pač živeti je treba slabše kakor v izraelu ali drugih fašističnih državah.