Svet
4 ogledov

Napad na karikaturista

lars vilks Žurnal24 main
Švedski karikaturist Lars Vilks, avtor karikatur o Mohamedu, je bil znova žrtev napada. Tokrat so ga napadli med predavanjem.

Lars Vilks je vstopil v predavalnico, v kateri je bilo okrog 250 ljudi, ki so jih pred tem policisti temeljito pregledali. Pet poslušalcev je začelo vpiti proti Vilksu, zato jih je morala pomiriti policija.

Karikaturist je po poročanju CNN nadaljeval predavanje, ko je 20 poslušalcev znova začelo protestirati, poskušali pa so ga tudi napasti. Policija je znova posredovala in rešila Vilksa, dva napadalca pa je aretirala.

Zadnji napad na karikaturista, ki je narisal Mohamedovo glavo na pasjem trupu, se je zgodil marca, ko ga je napadla neka ženska, ki se je poimenovala Džihad Jane. Karikature niso razburile le zato, ker si je nekdo drznil upodobiti preroka, kar je sicer prepovedano, ampak tudi zato, ker pes med muslimani velja za nečisto žival. Vilks je ob izidu karikatur dejal: "Morali bi imeti pravico, da lahko užalimo vse religije na demokratičen način."

Muslimane je s svojimi karikaturami Mohameda kot terorista užalil tudi danski karikaturist Kurt Westergaard, ki je moral zaradi številnih groženj svojo hišo spremeniti v trdnjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.