Svet
49 ogledov

Napad na letališču v Istanbulu šokiral Turčijo in svet

Napad na letališče v Carigradu
1/10
EPA
Število žrtev sinočnega napada na letališču v Istanbulu narašča, po zadnjih podatkih je umrlo 41 ljudi, okoli 240 je ranjenih. Med ubitimi je 13 tujcev. Kamera je ujela dramatičen trenutek, ko je policist ustrelil enega od napadalcev, nato pa zbežal, saj se je ustreljeni nekaj trenutkov zatem razstrelil.

Po prvih ugotovitvah so za napad odgovorni trije napadalci, ki so prišli v sprejemni terminal letališča. Policija je opazila, da so oboroženi, vnel se je spopad, napadalci pa so se nato razstrelili. Poleg številnih žrtev je močno poškodovana tudi letališka stavba. Zdajšnji podatki kažejo, da je umrlo 41 ljudi.

Med ubitimi tujci jih je bilo pet iz Savdske Arabije, dva iz Iraka in po en iz Tunizije, Uzbekistana, Kitajske, Irana, Ukrajine in Jordanije.

Letališče in okolico so takoj zaščitile posebne vojaške enote, na prizorišče pa se je zgrnilo ogromno reševalcev, ki so hiteli pomagati ranjenim.

Napad izvedla Islamska država?

Turški premier Binali Yildirim je nekaj ur po napadu dejal, da je za napad verjetno odgovorna teroristična skupina Islamska država.

"Ta napad, katerega žrtve so bili nedolžni ljudje, je bil podlo, načrtovano teroristično dejanje," je dejal Yildirim. Odgovornosti ni prevzel še nihče.

Predsednik država Tayyip Erdogan pa je dejal, da bi moral napad biti točka preloma v globalnem boju proti militantnim skupinam. "Bombe, ki so eksplodirale nocoj v Istanbulu, lahko eksplodirajo na kateremkoli letališču po svetu," je bojevito opozoril.

V času terorističnega napada na letališču Ataturk v Istanbulu je tam pristalo letalo z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je prispel v Turčijo na uradni obisk. Ameriški mediji poročajo, da so premierja in njegovo spremstvo pospremili na varno v uradno rezidenco, Rama pa danes potuje naprej v Ankaro.

Iz sveta se vrstijo sporočila sožalja in podpore Turčiji, to sta med drugim zagotovila tudi uradni Washington in Berlin. Zlasti z Nemčijo sicer Turčija v zadnjih mesecih ni imela ravno dobrih odnosov.

PREBERITE TUDI:

Policist ga je ustrelil, nato bežal 

Na medmrežju se je pojavil dramatični video, ki prikazuje trenutek, ko je enega od treh napadalcev, ki je tekel skozi letališki lobi, iz zasede ustrelil policist. Ob tem je napadalec iz rok spustil avtomatsko puško in se pričel zvijati od bolečine.

Policist je pristopil, nato pa kamera kaže, kako je hitro pobegnil na varno. Napadalec je imel namreč na sebi samomorilski pas in nekaj trenutkov kasneje mu ga je uspelo aktivirati ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • BojanBojan 21:48 29.junij 2016.

    EU pa predlaga prepoved polavtomatskega orožja za vse državljane unije. Da je nihče ne bo mogle nikoli slučajno onesposobiti kakšnega podobnega "terorista"!Bravo EU. Prebivalce razorožit, potem pa stokat, kako se lahko teroristi naokoli sprehajajo in mitraljirajo po prebivalcih....

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 16:13 29.junij 2016.

    Multikulti je zakon, problem je vera. Fundamentalisti: musliči, neonacisti ipd. so pač bebavi idioti z IQji manj od 50. Multikulti tu nima veze.

  • rhombur 15:15 29.junij 2016.

    Konstantinopel, old skool :)