Svet
807 ogledov

Napad na Sirijo: Brglez proti, Cerar za!

Sirija napad zavezniki letala
1/5
Epa
SMC glede napada na Sirijo ni enotna: predsednik državnega zbora Milan Brglez ga obžaluje, premier v odhodu Miro Cerar pa podpira. Prav tako tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Premier Miro Cerar današnji napad na Sirijo razume kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja. Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta izrazila podporo aktivnostim, ki bi sirskim oblastem preprečile nadaljnjo uporabo tovrstnega orožja.

Kot je v izjavi zapisal premier, ki opravlja tekoče posle, obsoja vsakršno uporabo kemičnega orožja in drugih prepovedanih bojnih sredstev. "Da je bila uporaba tega orožja v Siriji uperjena predvsem proti civilnemu prebivalstvu, je nesprejemljivo in zavržno," so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot je dodal Cerar, vrsta poročil in podatkov kaže na to, da je bilo kemično orožje uporabljeno tudi pretekli teden v napadu na sirsko Dumo, kar je po njegovem prepričanju "nedopustna kršitev civilizacijskih vrednot".

"Vojaško operacijo treh zavezniških držav razumem kot poskus uničenja preostalih zmogljivosti sirskih oboroženih sil, ki so namenjene morebitni proizvodnji in uporabi kemičnega orožja," je sporočil Cerar in dodal da zato "izraža podporo aktivnostim, ki so usmerjene proti vojaškim ciljem in katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja".

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je izrazil iskreno obžalovanje, da so Francija, Velika Britanija in Združene države Amerike ponoči brez avtorizacije Varnostnega sveta ZN napadle Sirijo. Obenem je obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, vse strani v konfliktu pa je pozval k iskanju rešitve za konec vojne v Siriji.

Kot je Brglez zapisal na Facebooku, še posebej skrbi dejstvo, da so vse te tri države stalne članice Varnostnega sveta. "Njim pa smo z ustanovno listino Združenih narodov zaupali posebno nalogo varovanja mednarodnega miru in varnosti v svetu," je poudaril.

Ob tem je obsodil kakršnokoli uporabo kemičnega orožja, saj to predstavlja kršitev konvencije o prepovedi kemičnega orožja, kršitev mednarodnega humanitarnega prava ter resolucij VS ZN.

Vse strani v konfliktu je pozval, da se vzdržijo nadaljnjih kršitev ustanovne listine ZN in mednarodnega prava ter da takoj najdejo rešitev za končanje vojne v Siriji in za zaščito civilnega prebivalstva. Že leta namreč zaradi vojne v Siriji trpijo nedolžni ljudje, ki bi si želeli le živeti v miru in svobodi, je zapisal Brglez.

ZDA, Velika Britanija in Francija so ponoči v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem, za katerega obtožujejo sirski režim, napadle položaje v Siriji. Ti naj bi bili povezani s sirskim programom kemičnega orožja.

 

Erjavec podpira napad

Podporo aktivnostim, katerih namen je zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z možnostjo uporabe kemičnega orožja, je v izjavi za novinarje izrazil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle.

Cerar poziva k iskanju mirne in politične rešitve, saj da lahko le ta prinese trajen mir in stabilnost, tako v Siriji kot v širši regiji. Obžaluje, da mednarodna skupnost ni uspela najti poti, ki bi zaustavila prelivanje krvi in trpljenje civilnega prebivalstva ter vse strani, vključene v sirski konflikt, in vse članice Varnostnega sveta ZN poziva, da nemudoma obravnavajo vsa varnostna vprašanja ter se dogovorijo o rešitvah za popolno prenehanje spopadov in začetek resnih pogajanj za politično rešitev sirske krize.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že sklical izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN na temo Sirije, kar po Erjavčevih besedah kaže, da si tudi Rusija želi rešitev po diplomatski poti. Tudi vodja slovenske diplomacije je dejal, da je edina rešitev politična rešitev.

Slovenija po besedah premierja in zunanjega ministra podpira tudi delo misije Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki naj bi prav danes začela s preiskavo domnevnega napada v Dumi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dragec 21:16 14.april 2018.

    Lažeš pizdlek, ti si za SLO albaneza

  • Žurnalček 20:19 14.april 2018.

    Adijo SMC , pa glih sem jim mislil glas dat ! Ofjebite !

  • Žurnalček 20:18 14.april 2018.

    A bi vidva kljukca hotela ene demonstracije , da vam vesoljna Slovenija pove , kaj in za koga je ! Ni problem , dejmo Srbski klub organizirat , zdaj se vam bodo priključili tudi Slovenci !