Svet
7 ogledov

"Napad načrtujejo konec novembra"

1/9
Žurnal24 main
Nemčija je zaradi zanesljivih podatkov o terorističnih napadih povečala varnost na letališčih in železniških postajah. Vlada naj bi izvedela, da so napadi načrtovani za konec novembra.
Fotografije poostrenega varovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v izjavi za medije zatrdil, da so dobili zanesljiv namig od druge, neimenovane države. "Nemčija ima informacije o 'trajnih prizadevanjih' islamskih skrajnežev za izvedbo terorističnega napada," je dejal.

"Od sredine leta 2010 varnostne službe opažajo vse močnejše namige, da teroristična organizacija Al Kaida načrtuje napade na ZDA, v Evropi in v Nemčiji ... Zdaj imamo več podrobnosti in namigov o nevarnosti ... Soglasna ocena varnostnih služb je, da se trenutno soočamo z novo situacijo," dodaja minister.

Danes pa so na letališču v Hamburgu odkrili sumljivo elektronsko napravo, ki so jo bombni strokovnjaki razstrelili. Sumljivo napravo je na stranišču našla snažilka, šlo pa naj bi za "nekaj elektronskega", je povedal predstavnik tamkajšnje policije.

"Zaskrbljenost, ne histerija"
Zaradi tako imenovanih trdnih dokazov bo varnost na letališčih, železniških postajah in preostalih izpostavljenih mestih do nadaljnjega ostala poostrena. "Obstaja razlog za zaskrbljenost, ne histerijo," je Maiziere poudaril na tiskovni konferenci v Berlinu.

Na koncu je minister zatrdil, da se Nemčija ne bo pustila ustrahovati in ne bo dopustila, da bi mednarodni terorizem omejil svoboden življenjski slog in navade njenih ljudi.

Namigi iz ZDA
Nemški dnevnik Tagesspiegel ob sklicevanju na neimenovane varnostne vire piše, da naj bi namigi o nevarnosti prišli iz ZDA. Šlo naj bi za to, da je na poti v Nemčijo in Veliko Britanijo manjše število – med dva in štiri – pripadnikov Al Kaide, ki nameravajo v teh dveh državah izvesti napade. Njihove tarče naj bi bili med drugim v Nemčiji priljubljeni božični sejmi. Al Kaidini operativci naj bi v Nemčijo prispeli 22. novembra preko Indije ali Združenih arabskih emiratov.

Omenimo, da so preiskovalci konec oktobra na dveh tovornih letalih, ki sta se na poti iz Jemna v ZDA ustavili v Dubaju in na letališču severno od Londona, našli paketa bombi, ki bi – če bi šlo vse po načrtih teroristov – verjetno eksplodirali nekje nad vzhodno obalo ZDA. Bomba, ki so jo odkrili na Otoku, je potovala preko nemškega Kölna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.