Svet
343 ogledov

Napad skrajnežev Boko Haram: "Iz gorečih kolib je bilo slišati grozovite krike otrok"

Boko Haram Nigerija EPA
Vsaj 86 ljudi, med katerimi je veliko otrok, je bilo ubitih v napadu na eno od vasi na severovzhodu Nigerije, poročajo tamkajšnje oblasti.

Priče pravijo, da so v vasi Dalori skrajneži skupine Boko Haram z bombami obmetavali kolibe in streljali na civiliste. Za seboj so pustili pravo opustošenje z zoglenelimi trupli po ulicah. Želeli so vdreti tudi v taborišče, kjer se zadržuje okoli 25 tisoč beguncev, a so jih pregnali vojaki.

"Ko so se kolibe vnele, je bilo slišati grozovite krike otrok," še pravijo priče.

Iz Nigerije poročajo, da so reševalci našli 86 trupel, še 62 so jih prepeljali v bolnišnice, kjer se zdravijo zaradi opeklin.

Borci proti skupini Boko Haram | Avtor: EPA EPA
Vladni vojaki skrajnežev niso mogli ustaviti, sprva so se le začasno umaknili, a so se kmalu vrnili v še večjem številu.

"Ko so okoliški prebivalci videli ogenj, so nas poklicali. Obvestil sem borce in skupaj smo jih pregnali," je povedal vodja ene od lokalnih oboroženih skupin, ki vasi ščitijo pred skrajneži Boko Haram.

Območje ob jezeru Čad, ki meji na Nigerijo, Čad, Kamrun in Niger, je pogosto tarča teroristov Boko Haram, zato so vse štiri države sklenile koalicijo v boju proti njim.

V šestih letih odkar skrajneži sejejo strah po tamkajšnjih vaseh, je bilo v spopadih ubitih že 20 tisoč ljudi, 2,3 milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Unicef obenem poudarja, da je moralo zaradi spopadov šolanje prekiniti več kot milijon otrok.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • Skippy 10:54 01.februar 2016.

    Kaj bluziš? A ti sploh veš, koliko denarja in druge pomoči gre v Afriko? Ni naš problem, če si nočejo urediti zadev.

  • marabunta 10:38 01.februar 2016.

    koga briga tista Afrika, tam ni koristi, da bi se splačalo vmešavat, naj se med sabo pobijajo, komu mar....takšen je pač ta svet, pokvarjen in ogaben, kjer ni interesa se nihče ne sekira za nedolžne ljudi, ki plačujejo s svojimi ...prikaži več življenji divjanje nore drhali, .... orožje je pa treba nekje porabit, a ne??

  • popokatopetl 10:17 01.februar 2016.

    "Sem 100%, če bi vse svetovne sile stopile skupaj (vojaško), da to bando uničijo v 24 urah."Najbrž res, ampak problem je ravno v tem da nočejo! Kar poglej Sirijo, tam se Rusi in Ameri in še kdo pretvarjajo ...prikaži več da se borijo z IS. V resnici pa se fajtajo med sabo za "vplivno območje", sicer ne neposredno temveč preko lokalnih oboroženih skupin, ker če bi se direkt bi bila to tretja svetovna česar vseeno nočejo. Kaos, ki je rezultat tega boja za prevlado, pa je seveda idealno gojišče za ekstremiste.