Svet
15 ogledov

Napad talibanov na pakistansko šolo

Talibani, napad, Pesavar, Pakistan,
1/4
EPA
Masaker na pakistanski šoli. Talibani so vdrli v šolo in začeli streljati na vse, kar se je premikalo.

Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 141 šolarjev in devet učiteljev, 122 naj bi jih bilo ranjenih v napadu, ki so ga talibani danes dopoldne izvedli na šolo v pakistanskem Pešavar. Pakistanske varnostne sile so še med napadom obkrožile šolo in vstopile v poslopje. Po poročanju tamkajšnjih oblasti so vsi napadalci mrtvi, eden naj bi se razstrelil sam. 

Šest napadalcev je vdrlo v šolsko poslopje s približno 500 učenci. Šolo vodi pakistanska vojska, v trenutku napada so učitelji otrokom prikazovali tehnike prve pomoči. Napadalci so jih začeli obstreljevati z avtomatskimi puškami, nanje so metali tudi bombe.

Eden izmed učiteljev na šoli, ki se je uspel rešiti s tem, ko je pobegnil skozi okno, je za lokalno televizijsko postajo povedal, da so s šolarji pobegnili v učilnice, vendar da so se napadalci premikali od prostora do prostora in streljali na vse, kar se je premikalo.

Povračilni udarec talibanov

Gre za enega najhujših napadov. Šlo naj bi za povračilni udarec, potem ko je vojska v spopadih ubila več sto talibanskih borcev. Odgovornost je prevzelo skrajno gibanje Islamist Taliban. "Vojaško šolo smo izbrali, ker je vlada napadla naše družine in ženske. Želimo, da občutijo bolečino,“ je dejal njihov predstavnik Muhammad Umar Khorasani. Cilj napadalcev je bil ubiti čim več šolarjev.

Premier Navaz Šarif je obsodil napad in je že prispel v Pešavar, kjer bo nadziral dogajanje na območju. 

Mrtvi ležali en na drugem

Večina umrlih je bila stara med 12 in 16 let. Vojaki, ki so vdrli v šolo, so povedali, da so našli otroke v mlakah krvi, mrtvi so ležali en na drugem.

Učenci, ki so se uspeli rešiti, so povedali, da so pred njihovimi očmi učitelja polili z bencinom in ga zažgali. 11-letni Ifran Shah je povedal, da jim je ob prvih strelih učitelj dejal, da gre najverjetneje le za nekakšno vojaško vajo. „Nato je zvok prišel vse bližje, zaslišali smo jok. Eden od naših prijateljev je odprl okno učilnici, začel je jokati, saj je kar nekaj učencev zunaj ležalo mrtvih. Vsi so bili panični. Dva naša sošolca sta zbežala iz razreda, ustrelili so ju pred nami,“ pripoveduje Ifran. Učitelj jim je naročil, naj zbežijo skozi zadnja vrata, kar sta s prijateljem tudi storila, naboji pa so švigali mimo njiju.  Zatekla sta se k ženski, ki stanuje v bližini, od tam pa v šolski avtobus.

Komentarjev 1
  • benč 09:17 17.december 2014.

    Dokler se med seboj- naj jim bo lepo!!!