Svet
4 ogledov

Napad Talibanov: V Kabulu tudi dva slovenska vojaka

Zvezi Nato polzi nadzor nad državo vedno bolj iz rok, zato želi v Afganistan pos Žurnal24 main
Več četrti v afganistanski prestolnici Kabul so danes pretresli samomorilski napadi. Tarča so bili med drugim poslopje parlamenta, diplomatska četrt in Natov generalštab. Po podatkih zdravnikov je bilo v napadih ubitih najmanj pet ljudi.

Najprej so eksplozije zajele četrt Vazir Akbar Kan v središču Kabula, kjer se nahajajo poslopja več mednarodnih institucij, tudi generalštab zveze Nato.

Eksplozijam je kmalu sledilo streljanje. Na nevarnost je civiliste kmalu začelo opozarjati tuljenje siren, nekaj okoliških zgradb, med njimi hotel Kabul Star, pa so sodeč po dvigajočem se dimu zajeli plameni.

Streljanje je ponehalo kake pol ure po prvi eksploziji. Napadalci so po poročanju novinarja ameriške tiskovne agencije AP s terena v različne smeri iz skrivališča v višji stavbi izstreljevali rakete. Kaj natančno so ciljali, ni bilo jasno.

Eksplodiralo tudi v okolici parlamenta

Ob istem času je eksplodiralo tudi blizu zgradbe afganistanskega parlamenta na drugem koncu mesta. Tarča napada in eksplozij je tudi zgradba afganistanskega parlamenta na drugem koncu mesta. Tudi tam je eksploziji po navedbah očividca sledil strelski napad, v katerem so talibani skušali zavzeti stavbo.

Pri tem so naleteli na silovit odpor poslancev. Nekateri so se namreč pridružili varnostnikom v parlamentu pri streljanju na talibane. Talibani so se čez nekaj časa umaknili iz parlamenta in začeli obstreljevati hišo drugega podpredsednika države Mohamada Karima Halilija, je povedal poslanec Mohamad Naim.

Gre za prve napade v Kabulu po februarskem strelskem obračunu v zgradbi afganistanskega notranjega ministrstva, v katerem je zaposleni na ministrstvu s pištolo grozil dvema svetovalcema Nata in ustrelil dva vojaka.

Odgovornost prevzeli talibani

Odgovornost za današnje napade v Kabulu so že prevzeli talibani, ki so po lastnih besedah ciljali generalštab zveze Nato, afganistanski parlament in tuja diplomatska predstavništva.

Samomorilski napadalci so napadli tudi stavbe lokalnih oblasti, policije in ameriško vojaško oporišče v provinci Logar južno od Kabula.

Poleg tega je eksplozija odjeknila na letališču v Džalalabadu na vzhodu države. Pred vhodom na letališče sta se razstrelila samomorilska napadalca. Po prvih podatkih je bilo v napadu ranjenih nekaj oseb, podrobnosti pa še niso znane.

Ubili skoraj sto upornikov

Afganistanske oblasti so sicer danes sporočile, da je bilo v več operacijah afganistanske vojske in Natovih sil v soboto na jugu in vzhodu Afganistana ubitih, ranjenih ali ujetih skoraj sto upornikov, povezanih s talibani.

Za vojaško posredovanje so se afganistanske in Natove sile odločile zaradi povečane aktivnosti talibanov, do katere sicer prihaja vsako pomlad zaradi izboljšanja vremenskih razmer.

Komentarjev 2
  • privat 06:38 02.maj 2012.

    da bi jim vsaj patrije vzeli talibani...

  • Žurnalček 14:27 15.april 2012.

    Še mal pa boste začel bejžat. Sam ne pozabte , da bodo naši zopet 1 teden čakali na evakuacijo od strani USAF-a.Na Patrie in Valuke pa tko in tko lahko pozabte!