Svet
123 ogledov

Napad v Istanbulu: V nočnem klubu 39 mrtvih

Istanbul, napad, nočni klub, silvestrovo
1/12
Profimedias
V času napada je bilo v nočnem klubu v Istanbulu več 100 ljudi. Napadalec, po nekaterih navedbah oblečen v božička, si je na krvav način utrl pot v notranjost kluba in je pričel streljati po gostih, med katerimi je bilo veliko tujcev. Policija ga še ni izsledila.

V napadu v znanem istanbulskem nočnem klubu Reina je po zadnjih podatkih umrlo 39 ljudi, med njimi je 16 tujcev, so potrdili na notranjem ministrstvu. Okoli 70 ljudi zdravijo v bolnišnici.

Napadalec je pričel po gostih streljati ob 1.15 po lokalnem času, ko je bila zabava na vrhuncu. Po poročanju Reutersa si je utrl pot v klub tako, da je ustrelil policista in civilista na vhodu, nato pa vstopil v notranje prostore, kjer je pričel na slepo streljati okoli sebe. Strelski pohod se je končal, ker so v lokal zelo hitro vdrle posebne enote policije, a je napadalec po napadu pobegnil v neznano.

V času napada je bilo v priljubljenem klubu več sto ljudi. Nekateri so, da bi se izognili napadalcu, pobegnili iz kluba in skočili v ožino Bospor, ki deli evropski del Turčije od azijskega dela.

Uradne novice strogo nadzirane

Oblasti so tragedijo označili za teroristični napad. Kot je poročal CNN Turk, je bil napadalec oblečen v božička, medtem ko druga poročila na podlagi posnetkov nadzornih kamer pravijo, da je bil tik pred vdorom v klub oblečen v črno. Očitno pa je brez vsakega opozorila na zabavi pričel streljati po gostih novoletne zabave, kar je povzročilo veliko paniko.

Posnetek kamere prikazuje moškega, ki med streljanjem vdre v klub

Turške oblasti so vzpostavile medijsko blokado, zato imajo domači mediji o napadu zelo malo informacij oziroma so jim na razpolago le uradne izjave. 

Kot je potrdil guverner Istanbula Vasip Sahan, je v napadu umrl tudi en policist. "Terorist z dolgocevnim orožjem je brutalnio in divjaško izvedel napad tako, da je streljal po nedolžnih ljudeh, ki so bili zbrani izključno zaradi zabave in praznovanja novega leta," je dejal. V času napada je bilo v klubu okoli 700 ljudi. 

Istanbul, napad, nočni klub, silvestrovo | Avtor: Profimedias Profimedias

Po navedbah nekaterih prič bi lahko bila napadalca celo dva, poroča BBC. Prav zaradi nevarnosti, ki grozi Istanbulu, je bilo na zadnjo noč v letu 2016 na mestnih ulicah okoli 17 tisoč policistov. Pred dnevi je Turčijo že pretresel umor ruskega veleposlanika, ko ga je policist  civilu pred kamerami ustrelil in ob tem izrekal prosirska gesla. Tudi sicer je bilo leto 2016 za Turčijo v znamenju nasilja, napadov skrajnežev, poskusa državnega udara in sledečih ostrih protiukrepov predsednika države Tayyipa Erdogana. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Zmago 13:22 03.januar 2017.

    Ja in kdo stoji za ZDA in EU ???V razmislek:https://www.youtube.com/watch?v=GJMcyTx2j3M

  • Ludvik Miholic 20:12 01.januar 2017.

    teroristi so amerikanci kaj iscejo v arabski drzavah

  • Ludvik Miholic 20:11 01.januar 2017.

    zakaj golazen kdo je unicil vso arabijo premisli preden kaj pises