Svet
77 ogledov

Napad v Stockholmu: tovornjak po centru drvel z neverjetno hitrostjo

Napad v Stockholmu EPA
Švedska policija je aretirala moškega, ki naj bi v Stockholmu izvedel teroristični napad.

V terorističnem napadu, ki se je danes zgodil v Stockholmu, so umrli štirje ljudje, 12 je ranjenih, je sporočila policija. Zamaskirani napadalec je ukradel tovornjak, ki je dostavljal pivo.  Ob 15 uri po lokalnem času je z veliko hitrostjo zdrvel v center mesta, v območje za pešče.

 

Tovornjak je bil v lasti ene od švedskih pivovarn, ki je že sporočila, da je bilo vozilo ugrabljeno med razkladanjem tovora. Voznik je hotel zamaskiranega ugrabitelja ustaviti, vendar mu to ni uspelo. Pri tem ni utrpel poškodb, so še sporočili.

Stockholm, osumljenec | Avtor: EPA EPA
Policija je nato objavila fotografijo osumljenca. Kasneje so sporočili, da so moškeg, ki ustreza opisu priprli. Po poročanju medijev naj bi dejanje priznal, vendar podrobnosti še niso znane. 

Policija je območje, kjer vlada zmeda, zaprla za javnost, nad središčem Stockholma krožijo helikopterji. Mediji poročajo, da so po incidentu zaprli pomembne zgradbe v mestu - sedež vlade, parlament in kraljevo palačo. Javne zgradbe, kot so šole, so medtem odprli za tiste meščane, ki se zaradi gneče v prometu niso mogli vrniti domov. Po napadu so sicer zaprli podzemno železnico, vse kinematografe in gledališča, železniška postaja pa je ponovno odprta. Vlaki v in iz mesta medtem ne bodo vozili do sobote zjutraj, je povedal tiskovni predstavnik javnega podjetja, ki upravlja železnice.

Švedska vlada, ki je vzpostavila krizni štab, naj bi se sestala na izredni seji. Stopnje teroristične nevarnosti zaenkrat še niso povišali in ostaja od leta 2010 na tretji stopnji, kar pomeni povečano tveganje.

"Delamo vse, kar lahko, da bi pojasnili dogodek," je ob tem dejal načelnik varnostne policije Anders Thornberg. Policija je prebivalce Stockholma pozvala, naj se ne odpravijo v središče mesta.

Varnost so okrepili tudi na sosednjem Norveškem, kjer bodo policisti v največjih mestih in na letališču v Oslu do nadaljnjega nosili orožje, kar sicer ni običajno, je policija sporočila prek Twitterja. Finska policija pa je okrepila patrulje v Helsinkih.

Švedska kraljeva družina je spričo napada pretresena. "Spremljamo razvoj dogajanja, naše misli so z ubitimi in njihovimi družinami," so zapisali na svoji spletni strani.

Kasneje so mediji poročali o še enem incidentu s streljanjem v središču mesta, po katerem je policija evakuirala glavno železniško postajo v Stockholmu.

Obsodbe napada in izrazi sočutja so se vrstile tudi iz sveta

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, je napad na Švedskem označil kot "napad na vse nas". Dodal je, da lahko Švedska računa na solidarnost in kakršno koli pomoč.

Odzvala se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je na Twitterju zapisal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, Nemčija stoji Švedski ob strani v boju proti terorizmu. Francoski predsednik Francois Hollande je izrazil grozo in ogorčenje ter poudaril, da "mora biti boj proti terorizmu brez odmora prioriteta evropske solidarnosti".

Po francoski Nici in nemškem Berlinu je to že tretji teroristični napad s tovornjakom, ki je zapeljal v množico, od julija lani.

Komentarjev 3
  • motorka57 08:42 08.april 2017.

    ....same "lepotce" nam je oblast prpelala,da jih futramo,oni nam pa pizdarije delajo in mi vse to mirno prenašamo.Mislim,da bo treba ljudstvo zamenjat !

  • smuc 23:08 07.april 2017.

    Napad s sarinom bi največ koristil upornikom, kdo ja torej napadel, kdo in koga???

  • Matthew9987 23:05 07.april 2017.

    Komentarji omogočeni? Tu nekaj ne štima :)