Svet
23 ogledov

Napadalca v Sarajevu ustrelili le v nogo

Sarajevo streljanje
1/11
Reuters
Streljanje pred ameriškim veleposlaništvom v Sarajevu. Ranjena dva policista. Čeprav naj bi bil napadalec po prvih informacijah ubit, je le lažje ranjen v nogo. Policija išče morebitne pomagače.

"Najostreje obsojam teroristični napad na ameriško veleposlaništvo v BiH," je po poročanju tiskovne agencije federacije BiH Fena po današnjem terorističnem napadu, dejal Bakir Izetbegović. Ob tem je dejal, da od pristojnih organov pričakuje čim prejšnjo in učinkovito preiskavo streljanja.

Predsednik predsedstva BiH Željko Komšić je menil, da gre tudi za napad na BiH ter na vse njene državljane ter opozoril, da čas napada ni naključje. "To teroristično dejanje se je zgodilo, ko sta v BiH na obisku izraelski in palestinski zunanji minister, verjetno z namenom omajati ugled BiH kot varne države," je dejal.

So napadli vahabiti?

Po poročanju bosanskega portala Dnevni avaz, naj bi napadalca ostrostrelec ranil le v nogo in naj ne bi bil v smrtni nevarnosti. "Moški je lažje poškodovan. Ustreljen je v desno bedro," je povedala tiskovna predstavnica Kliničnega centra v Sarajevu, Bilijana Jandrić. Ko so ga prepeljali v bolnišnico, je napadalec kričal v arabščini, so povedale priče.

Streljal na veleposlaništvo

Neznanec je iz avtomatske puške nekaj pred tretjo uro popoldan s postaje tramvaja izstrelil več nabojev v ameriško veleposlaništvo in se nato odpravil v smeri tehnične šole. Streli so se kasneje slišali tudi iz bližnjega muzeja. Na prizorišče je nemudoma prispela policija, ki je domnevnega vahabita onesposobila s strelom. Po poročanju spletnega portala Dnevni avaz so ga s kraja odpeljali v reševalnem vozilu. Ustreljen naj bi bil le v nogo.

Nekaj minut kasneje naj bi policija ranila tudi njegovega pomagača, ki je domnevno v črni torbi prenašal tudi eksplozivo. Po zadnjih podatkih naj ne bi bil ranjen nihče na veleposlaništvu. Po poročanju bosanskega portala Dnevni Avaz pa sta ranjena dva policista in nekaj mimoidočih. Eden izmed policistov je težje poškodovan, zlomljeni naj bi imel obe nogi.

Star znanec policije

Policija je že identificirala napadalca. Gre za 23-letnega Mevlida Jašarevića, ki se je leta 1988 rodil v Novem Pazaru. Melvid je bil na Dunaju obsojen na tri leta zapora zaradi ropa. Ukradel naj bi 100 tisoč evrov. Po prestanku kazni so ga izgnali iz države. Lani je živel v kraju Gornja Maoča v osrednji BiH, ki velja za trdnjavo islamskih skrajnežev v BiH. V Novem Pazarju ga je lansko leto aretirala srbska policija med obiskom ameriške veleposlanice v Srbiji Mary Warlick. Pri sebi je takrat imel nož.

 

 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 22:53 29.oktober 2011.

    Ker vsi državniki naše EU in USA , govorijo o velikem tiranu predsedniku g. Moamerju Gadafiju , sem si vzel pravico , da ljudi pač obvestim , o kakšni tiraniji je bilo govorja. Ni prevedeno, ker tudi ni potrebno. Primerjajte ...prikaži več z nami, pa boste videli , da največji tirani domujejo v EU in USA * U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je bila besplatna za sve građane.* Krediti su bili beskamatni.* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijac

  • Žurnalček 00:36 29.oktober 2011.

    Naj , sam škoda k ni postrelu NATOVCE . Za vsakega silnika se najde žauba ! R.I. P Moamer Gadafi .