Svet
37 ogledov

Napadalci tokrat udarili na trolejbusu

Eksplozija v Volgogradu Reuters
Ruski Volgograd je znova pretresla eksplozija, ki je vzela veliko življenj. Že v nedeljo umrlo 17 ljudi.

Najnovejša eksplozija je odjeknila na nabito polnem prevoznem sredstvu v jutranjem vrvežu v bližini enega izmed glavnih mestnih trgov. 

Po zadnjih podatkih Reutersa je umrlo 14 ljudi; med žrtvami je po poročanju BBC tudi enoletni otrok. Ranjenih je 28 ljudi. Na družabnih omrežjih so se pojavile fotografije, na katerih so vidni ožgana lupina trolejbusa in trupla, ki ležijo okoli njega. 

Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena skupina. Ruski preiskovalci na podlagi dokazov menijo, da je eksplozijo povzročil moški samomorilec. Delce njegovega trupla so zbrali in jih poslali na nadaljno preiskavo. Današnji in včerajšnji napad naj bi bila povezana.

Putin v akcijo

Predsednik Rusije Vladimir Putin je varnostnim agencijam ukazal poostren protiteroristični nadzor po vsej državi in še posebej v Volgogradu. Okrepljen je tudi nadzor na železniških postajah in letališčih v državi. Podrobnosti ukazov niso znane.

Medtem je ruski premier Dmitrij Medvedjev podpisal resolucijo o finančni pomoči družinam žrtev. Skupno bo ruska vlada za pomoč namenila 65 milijonov rubljev oziroma malo manj kot 1,5 milijona evrov. Od tega bo 62 milijonov rubljev šlo za enkratno finančno pomoč, 0,4 milijona bo šlo ljudem, ki so huje ranjeni, 200.000 pa bo namenjenih žrtvam, ki so bile v napadih lažje ranjene. Resolucija predvideva tudi enkratno finančno pomoč za pogrebe žrtev in nastalo gmotno škodo.

Teror se stopnjuje

V nedeljski eksploziji na iz bitke za Stalingrad znameniti železniški postaji v gneči, ko so se tisoči odpravljali na praznovanje novega leta, je bilo ubitih 17 ljudi. Eksplozijo je domnevno povzročila samomorilka.

Ruske oblasti so sporočile, da obe dejanji obravnavajo kot delo teroristov. Gre za hudo preizkušnjo za državo, ki bo čez šest tednov le slabih 700 kilometrov stran v Sočiju gostila olimpijske igre, za predsednika države Vladimirja Putina nadvse prestižni projekt. Prejšnji teden je v mestu Pjatigorsk avtomobil bomba ubil tri ljudi, že oktobra pa je prav tako v Volgogradu samomorilka na mestnem avtobusu ubila šest ljudi.

Julija je vodstvo upornikov, ki si prizadeva za samostojno islamsko državo na Severnem Kavkazu, pozvalo k uporabi "maksimalne sile", s čimer bi preprečili izvedbo iger. 

Prvi mož ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Šukov je dejal, da so glede bližajočih olimpijskih iger v bližnjem Sočiju že sprejeti zadostni varnostni ukrepi ter po napadih ne nameravajo sprejemati novih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.