Svet
12 ogledov

Napadalcu z eksplozivnim spodnjim perilom dosmrtna ječa

Omar Faruk Abdulmutalab EPA
Ameriško zvezno sodišče je 25-letnemu Nigerijcu Omarju Faruku Abdulmutalabu v četrtek izreklo kazen dosmrtnega zapora, ker je na božič leta 2009 poskušal razstreliti potniško letalo nad Detroitom.

Omar Faruk Abdulmutalab je poskus terorističnega napada z bombo, ki jo je skril v spodnje perilo, priznal na sojenju oktobra lani.

Abdulmutalab je preiskovalcem povedal, da je leta 2009 obiskal Jemen in se z danes že pokojnim voditeljem izpostave teroristične mreže Al Kaida Anvarjem al Avlakijem dogovoril za napad. Tam so mu tudi izdelali bombo, ki jo je hotel aktivirati decembra 2009 tik pred pristankom leta družbe Northwest, ki je bila na poti iz Amsterdama v Detroit.

Bombe na srečo ni razneslo, ampak se je le vnela in Abdulmutalaba ožgala po mednožju. Potniki so ga nato pretepli in pridržali do pristanka, dokler ga ni prevzela zvezna policija FBI. Na sojenju oktobra lani je dejal, da je bila bomba blagoslovljeno orožje maščevanja za postopke z revnimi muslimani po svetu.

"Dejanje škodilo le storilcu"

Priznanje je zapečatilo njegovo usodo, saj je za poskus terorističnega napada najmanjša možna kazen dosmrtni zapor. Njegov odvetnik Anthony Chambers se je sicer pritožil, da gre za okrutno in neustavno kazen za dejanje, ki ni škodilo nikomur, razen storilcu.

Starša obsojenega Abdulmutalaba sta ameriško pravosodno ministrstvo medtem danes pozvala, naj ponovno prouči kazen dosmrtnega zapora, na katero je bil obsojen njun sin. Obrnila sta se tudi na nigerijsko vlado in jo zaprosila, naj v sodelovanju z ameriško vlado to tudi zagotovi.

Anvarja al Avlakija in izdelovalca Abdulmutalabove bombe so lani jeseni ubili Američani v Jemnu z brezpilotnim letalom. To je bil prvi primer javne usmrtitve ameriškega državljana zaradi terorizma brez sojenja. Al Avlaki se je rodil v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.