Svet
13 ogledov

Napadalec iz Bostona pisno komuniciral s preiskovalci

Svečke v spomin na žrtve Reuters
Osumljeni za bombni napad na maratonu v Bostonu, 19-letni Džohar Carnajev, je po poročanju ameriških medijev v nedeljo večkrat pisno komuniciral s preiskovalci, govoriti pa še ne more. Carnajev sicer ostaja v bolnišnici s strelno rano v vratu.

Policijski komisar mesta Boston Edward Harris je v nedeljo za televizijo CBS povedal, da sta 26-letni Tamerlan Carnajev, ki je bil v petek ubit, in njegov 19-letni brat Džohar poleg bombnega napada na Bostonski maraton najverjetneje načrtovala še več razdejanja in pobojev.

Zaplenili veliko količino orožja in bomb

Komisar Ed Davis je povedal, da to domnevajo na podlagi dejstva, da so osumljencema zaplenili veliko količino orožja in bomb. Dodal je, da morda obstaja še kaj eksploziva in orožja, ki ga še niso našli.

Kljub temu je zagotovil, da so prebivalci Bostona zdaj povsem varni.

Skrival se je v čolnu

Starejši Tamerlan je umrl med prvim petkovim večjim spopadom s policijo, Džohar pa je najprej pobegnil in se skril pod ponjavo v čoln na dvorišču hiše v predmestju Watertown. Čez nekaj ur so ga našli in hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico.

Najverjetneje ga bodo prevzele zvezne oblasti, ki mu lahko zagrozijo s smrtno kaznijo, v zameno za sodelovanje s preiskovalci pa mu lahko ponudijo dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Massachusetts smrtne kazni ne pozna in država tako nima nobenega vzvoda, da bi osumljenca prisilila v sodelovanje. Zaradi odmevnosti zločina pa na milejšo kazen nikakor ne more računati.

Motiv za napad ni znan

Dve bombi, ki ju je pred tednom dni razneslo na cilju Bostonskega maratona, sta ubili tri osebe, več kot 180 pa sta jih ranili. Motiv za zločin še ni znan.

Boston po napadu okreva in v nedeljo so bile številne spominske maše, guverner Massachusettsa pa je za danes deset minut pred 21. uro po srednjeevropskem času napovedal minuto molka v spomin na žrtve, čemur bo sledilo zvonjenje zvonov po vsej državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.