Svet
14 ogledov

Napadali, da bi prekinili dotok denarja

Islamska država Profimedias
ZDA in zavezniki so se v zadnjih napadih na Islamsko državo (IS) osredotočili na naftne rafinerije.

V nočnih napadih so tako ciljali naftne rafinerije na odročnem zahodu Sirije. S temi napadi so želeli omajati financiranje teroristične skupine – na dan namreč z nafto dobijo okoli dva milijona dolarjev.

Ameriški obrambni minister John Kirby  je pojasnil, da so ZDA zračne napade na 12 naftnih rafinerij IS v Siriji izvedle ob podpori Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. "Večina letal v tej misiji so bila letala koalicije in ne ameriška letala. Vsa letala so se varno vrnila," je še dejal prvi mož Pentagona.

Po besedah iraškega premierja je Islamska država načrtovala napade na podzemno železnico v ZDA in Parizu. ZDA so med tem zanikale, da bi imele informacije o kakšnem napadu.

Ubit tudi otrok

Sirski nevladni Observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo v obstreljevanju rafinerij v regiji Deir Ezor na vzhodu države in drugih položajev IS v regiji Hasaka na severovzhodu države v sredo zvečer ubitih najmanj 14 džihadistov in pet civilistov, med njimi otrok.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.