Svet
3 ogledov

Napade obuja tudi bin Laden

Američani vsako leto zaznamujejo obletnico najhujših terorističnih napadov. Žurnal24 main
Na šesto obletnico terorističnih napadov v ZDA se je na internetu pojavil nov videoposnetek bin Ladna. Američani se spominjajo grozot.

Mineva šesto leto od terorističnih napadov na ZDA, zrušenju dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra (WTC). V New Yorku, Washingtonu in pri Shanksvillu v Pensilvaniji bodo pripravili spominske slovesnosti.

Po besedah ministra za domovinsko varnost Michaela Chertoffa so ZDA danes veliko bolje pripravljene na teroristične grožnje kot 11. septembra 2001, vendar pa želja teroristov po napadu ostaja velika.

Ob obletnici nov bin Ladnov posnetek

 

Na videoposnetku je vidna bin Ladnova nepremična podoba, vodja Al Kaide pa v svojem govoru slavi enega od ugrabiteljev letal. © AFP

 
 

Skoraj 3000 mrtvih

V treh napadih na ZDA (New York, Washington in Pensilvanijo) je 11. septembra 2001 umrlo 2993 ljudi, med njimi tudi 19 ugrabiteljev letal.

Ob obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 pa se je po poročanju CNN na internetu pojavil nov videoposnetek vodje teroristične organizacije Osame bin Ladna . Na videoposnetku je v 14-minutnem uvodu prikazana negibna fotografija bin Ladna, ki poveličuje ugrabitelja letala Valida Al Šerija iz Savdske Arabije. Ta je bil na krovu letala American Airlines Flight 11, ki je treščilo v severni stolp WTC.

Pristnosti videoposnetka strokovnjaki še niso potrdili. Danes objavljeni videoposnetek je bil namenjen izključno poveličevanju Šerija, ki prav tako kot bin Laden prihaja iz Savdske Arabije. Kdaj naj bi bil videoposnetek posnet, ni znano.

Bin Laden se je na posnetku pojavil že minuli petek, kar je bil njegov prvi videoposnetek v javnosti po letu 2004, ko je le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA zagrozil z novimi napadi na ZDA.

Pogled na predel, kjer je nekoč stal WTC. © AFP

 

Chertoff: Sovražnik ne počiva

Ameriški minister za domovinsko varnost Chertoff je pristojnemu odboru predstavniškega doma kongresa poročal, da so islamski radikalizem, orožje za množično uničevanje in ladje, napolnjene z eksplozivom, največje varnostne grožnje ZDA. Chertoff je ob tem dejal, da sovražnik ne počiva.

Čeprav so ZDA bolje pripravljene na teroristične napade kot pred šestimi leti, državljani še vedno želijo izvedeti resnico © AFP

 

Spomin na tragične dogodke še vedno živ

Medtem pa se Newyorčani in vsa Amerika spominjajo tragičnih dogodkov izpred šestih let. Datum 11. september, ki je prvič po napadih zopet padel na torek, je vzbudil še več čustev. V New Yorku se bodo v svečani slovesnosti spomnili vseh umrlih v napadih na WTC, prebrali pa bodo vseh 2750 imen žrtev, tako kot vsako obletnico doslej. Župan Michael Bloomberg je ob tem povedal, da je eden izmed največjih izzivov ta, da se ohranja spomin na napade in jim je obenem lekcija za vsa leta vnaprej.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.