Svet
3 ogledov

Napadena Merklova in Sarkozy

Tako Francija kot Nemčija se srečujeta s problemom integracije muslimanskih pris Žurnal24 main
Nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Nicholasa Sarkozyja je ob obisku neke šole poskušal napasti mlajši moški.

Na srečanju sta se Merklova in Sarkozy pogovarjala predvsem o vprašanju iranskega jedrskega programa in o integraciji priseljencev v Franciji in Nemčiji. Po pogovorih sta se Merklova in Sarkozy napotila na eno od gimnazij, kjer naj bi se z dijaki pogovarjala o trenutnih razmerah v državi in svetu. Med obiskom ju je poskušal napasti mlajši moški, ki je mahal s pestmi in kričal, da je Nemčija "policijska država". Moškega je hitro ustavilo varnostno osebje, ki je spremljalo voditelja.


Tako Nemčija kot Francija se srečujeta s problemi muslimanskih priseljencev. © AFP

 
Ko gre za integracijo vedno večjega števila predvsem muslimanskih priseljencev, se obe državi srečujeta s podobnimi izzivi in težavami. Sarkozy meni, da je najprej treba zajeziti ilegalno priseljevanje, da bi se priseljenci tako lahko integrirali. Voditelja sta izrazila tudi svoja stališča glede iranskega vprašanja, ki sta jih oblikovala po pogovorih z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. Tako Merklova kot Sarkozy sta se namreč pred tem že ločeno pogovarjala z njim na njegovem ranču v Texasu, kamor povabi le svoje najtesnejše prijatelje. Merklova vztraja pri stališču, naj Nemčija najprej zahteva sodelovanje Evrope in Združenih narodov pri prizadevanjih za diplomatsko rešitev, preden se ZDA odločijo za enostranske ekonomske sankcije proti Iranu. Nemčija je namreč najpomembnejša iranska trgovinska partnerica.

Sarkozy je prejšnji teden v ZDA obljubil podporo Francije pri ameriških stališčih glede Irana. Nastop pred kongresniki naj bi bil poleg tega tudi dokaz, da gre za novo poglavje v ameriško-francoskih odnosih, potem ko so se ti precej ohladili med predsedovanjem Franciji Jacquesa Chiraca zaradi vojne v Iraku, ki ji je Chirac nasprotoval.

Nemčija in pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN, Francija, Velika Britanija, ZDA, Kitajska in Rusija, se z Iranom že kar nekaj let pogovarjajo o prenehanju bogatenja urana, ki naj bi ga Iran poleg uporabe za pridobivanje jedrske energije nameraval uporabiti tudi za izdelavo atomske bombe. Predvsem ZDA in še nekaj njihovih evropskih zaveznic namreč verjame, da Iran poskuša razviti jedrsko orožje, kar pa Teheran vztrajno zanika.

Poleg vseh pogovorov in resnih tem pa sta nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier in njegov francoski kolega Bernard Kouchner napovedala, da bosta v podporo integraciji priseljencev posnela tudi R'n'B skladbo, ki so jo napisali trije glasbeniki iz velike turške skupnosti v Nemčiji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.