Svet
11 ogledov

Napadeni Turki pomagali Izraelcem

Včeraj so na dan prišle nove fotografije izraelskega napada na turško ladjo, kje Žurnal24 main
Izrael se ne bo opravičil za napad na konvoj ladij pred enim tednom. Notranjo preiskavo bodo izvedli sami, vztrajajo. Francoski minister pa meni, da bi se morala v tej zadevi EU bolj aktivirati.

Evropska unija bi morala odigrati večjo vlogo pri zagotavljanju pomoči Gazi ter onemogočanju prisotnosti orožja na območju Gaze, je odločno dejal francoski zunanji minister Bernard Koucher.

Pogovarjal se je tudi z britanskim zunanjim ministrom Williamom Haguom. Ta je napovedal, da bo Evropa pritisk na Izrael še stopnjevala. Izraelske oblasti je pozval k sprejetju kredibilne in transparentne preiskave, a je naletel na gluha ušesa.

Izraelci so namreč zavrnili predlog generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) Bana Ki Muna za mednarodno preiskavo napada. Kot je dejal izraelski veleposlanik pri ZN Michael Oren, bodo še naprej zavračali tovrstne predloge, saj imajo pravico do tega, da sami izvedejo preiskavo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Evropska unija mora še bolj – politično in drugače sodelovati kot zdaj, čeprav že zdaj aktivno sodeluje," je po tem še dejal Koucher.

"Verjamemo, da bi morali takoj v preiskavo vključiti mednarodne sile," pa je dodal Hague, ki bo somišljenike za to iskal tudi v drugih evropskih državah.

Nove fotografije napada

Včeraj so na dan prišle nove fotografije izraelskega napada na turško ladjo, kjer je umrlo devet aktivistov. Na fotografijah so poškodovani izraelski vojaki, okoli njih pa aktivisti. Na podlagi teh fotografij naj bi bilo vidno, da so Turki pomagali vojakom, čeprav so jih ti napadli. A fotografije, ki so jih posnele turške organizacije, ne prepričajo Izraelcev: ti vztrajajo, da so ravno aktivisti napadli prvi, sami pa so se le branili.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.