Svet
9 ogledov

Napadi na čolne beguncev v Egejskem morju

begunci, napad Youtube
V Egejskem morju več napadov na čolne z begunci v katerih naj bi sodelovali tudi pripadniki grške obalne straže.

Turška obalna straža je posnela moškega z ladje grške obalne straže, ki je namerno prebodel  čoln s sirskimi begunci. Na posnetku, narejen  je bil 12. novembra, se jasno vidi, kako moški s palico predira čoln, begunci, na čolnu naj bi jih bilo 58, pa kličejo na pomoč.

Ko se čoln začne potapljati, grška ladja odpluje, begunce pa iz morja rešujejo turški policisti. Ti so begunce prepeljali nazaj v turško pristaniško mesto Didim, izhodiščno točko mnogih, ki preko Egejskega morja bežijo v Evropo.

 
Organizacija Human Rights Watch poroča, da ne gre za osamljeno dejanje. Več prič je namreč opisalo vsaj osem primerov, ko so zamaskirani napadalci, pogosto oboroženi, skušali potopiti, oziroma vrniti čolne z begunci na poti iz Turčije proti Grčiji. V nekaterih primerih so čoln skušali preluknjati, drugič so skušali uničiti motor ali vzeti gorivo. "Ko so se nam približali, smo sprva mislili, da nam skušajo pomagati, " je opisal en od moških s čolna na katerem so bili Afganistanci, Sirci in Iračani, napadalci pa so jim vzeli motor, zato so se morali vrniti v turško pristaniško mesto Didin.  "Govorili so jezik, ki ga mi ne razumemo. Gotovo niso govorili turško, saj Afganistanci turško nekoliko razumemo," dodaja.  Dogajanje so potrdili tudi begunci, ki so na drugih čolnih naslednji dan pripluli na grški Lezbos. 
 
Kot navajajo priče za Human Rights Watch, naj bi napade izvajali maskirani moški na večji ladji z grško zastavo. Turške oblasti so že posredovale pri grški vladi, saj naj bi v napadih na čolne z begunci pomagali tudi špripadniki grške obalne straže. 
 
dezurni@zurnal24.si
 
Komentarjev 6
  • Mihael Zadravec 10:25 24.november 2015.

    Za tiste, ki slepo v to kar Žurnal24 objavlja: Več kot očitno je, da resnico pogosto popačijo oz. celo dovolijo si določene informacije navajati kot dejstva. Še sam Human Rights Watch piše o teh incidentih in ne navaja kot dejstvo, ...prikaži več da so napadi izvršeni iz strani grške obalne straže - Za tiste, ki vas zanima kaj HRW dejansko pravi, raje preberite članek direktno pri njih; https://www.hrw.org/news/2015/10/22/greece-attacks-boats-risk-migrant-livesNe rečem, da nekaj je ali ni. Tega si ne morem privoščiti in menim, da si tega tudi Žurnal ne bi smel.

  • DasAuto 20:14 23.november 2015.

    Pa so spret človekove pravice v igri... a se kdo vpraša kaj je pa z našimi pravicami? Za nas se nihče ne zmeni, samo begunci so pomembni...

  • Ferluci 15:33 23.november 2015.

    Turkom ni vse za verjeti, vedno so (in so bili) v sporu z Grki. Vedno je potrebno slišati obe strani.