Svet
0 ogledov

'Napadite in pobijemo vam otroke'

Organizatorju napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalidu Šejku Mohamedu so zagrozi Žurnal24 main
Na dan prihajajo nove podrobnosti zasliševalskih tehnik CIE. Organizatorju napadov na ZDA 11. septembra 2001 so zagrozili, da mu bodo pobili otroke, če bo prišlo do novega napada.

Poročilo generalnega inšpektorja CIE navaja besede enega od zasliševalcev CIE, ki priznava, da jim bo čez deset let žal, da so to delali, vendar naj ne bi bilo druge izbire. Državo je bilo treba obvarovati pred terorističnimi napadi. Poročilo obenem navaja, da so osumljencu za organizacijo napadov na ameriški rušilec Cole leta 2000 v Jemenu Abd al Naširiju nadeli kapuco in na glavo prislonili pištolo ter električni sveder. Grozili so mu z aretacijo matere in posilstvom pred njegovimi očmi, če ne bo sodeloval.

Organizatorju napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalidu Šejku Mohamedu so zagrozili, da mu bodo pobili otroke, če bo prišlo do novega terorističnega napada na ZDA. Drugim osumljencem so grozili z usmrtitvijo, enega so skušali prestrašiti z lažno usmrtitvijo drugega domnevnega terorista in podobno. Osumljence so med drugim pretepali, dušili, utapljali, slačili, izpostavljali mrazu, vročini, preprečevali spanec in podobno.

Mučili zapornike "visoke vrednosti"
Ameriški pravosodni minister Eric Holder je zaradi zadnjih dejstev sprožil preiskavo zlorab terorističnih osumljencev med zasliševanjem v ujetništvu CIE v času administracije predsednika Georgea Busha.

Eric Holder je zaradi zadnjih dejstev sprožil preiskavo zlorab terorističnih osumljencev. © AFP

 
Holder se je za ta korak, o katerem je razmišljal več mesecev, odločil, po objavi pet let starega poročila generalnega inšpektorja CIE o zasliševanjih. Poročilo je bilo objavljeno v ponedeljek zaradi tožbe Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) in sklepa, da je CIA uporabljala nedovoljene, improvizirane in nečloveške metode pri zasliševanju ujetnikov "visoke vrednosti", to je organizatorjev terorističnih napadov.

 

Ujetniki visoke vrednosti

Bela hiša je sporočila, da je Obama podpisal ukaz za oblikovanje nove posebne skupine, ki bo skrbela za zasliševanja terorističnih osumljencev. Nova skupina bo imenovana "Zasliševalska skupina za ujetnike visoke vrednosti" ali s kratico HIG.

Obama: "Okostjake pustimo omari"
Obama še vedno noče preiskave o delu prejšnje administracije zaradi političnih in pravnih težav, kaže pa, da bo ta preiskava omejena le na početje posameznih zasliševalcev CIE ali pogodbenikov, ki jih je agencija najela za ta posel. Durham bo skušal ugotoviti, ali je kdo od njih prekršil meje zakona oziroma meje dovoljenega, ki so bile v pravnih mnenjih Bushevega pravosodnega ministrstva postavljene precej "liberalno".


Kljub vsem spremembam pa je Obama tudi razočaral svoje liberalne podpornike, ker namerava domnevno najbolj okorele teroriste zapreti za nedoločen čas brez sojenja. Gre za osebe, za katere so prepričani, da bodo nadaljevale s terorističnimi dejanju, soditi pa jim menda ne morejo, ker se lahko zaradi spornih metod pretekle administracije zgodi, da jim ne bodo mogli dokazati krivde. Dokazi, pridobljeni z mučenjem, namreč ne veljajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.