Svet
17 ogledov

"Napadla nas je Al Kajda, ne religija"

Žalna slovesnost v New Yorku. (Foto: EPA)
1/8
Žurnal24 main
„11. septembra nas ni napadla religija, ampak Al Kajda,“ je na eni izmed današnjih slovesnosti dejal ameriški predsednik Barack Obama.

„Na današnji dan slavimo tiste, ki so umrli, da bi lahko drugi živeli: gasilce in vse ostale, ki so se takoj odzvali in stekli po stopnicah dvojčkov, da bi rešili ljudi, potnike v letalu, ki so preprečili, da bi letalo treščilo v Belo hišo, vse ženske in moške, ki so od takrat oblekli uniformo te države in žrtvovali življenja, da bi lahko naši otroci živeli v varnem svetu,“ je v govoru poudaril ameriški predsednik Barack Obama. Spregovoril je na slovesnosti v Pentagonu, ki je bil prav tako tarča napada.

Žalne slovesnosti
si lahko ogledate tukaj.

Žalne slovesnosti potekajo v New Yorku, Washingtonu in Pennsylvanii, kjer je na travnik padlo letalo, namenjeno Beli hiši.

Tako kot vsako leto udeleženci na glas prebirajo imena skoraj 3000 ljudi, ki so 11. septembra 2001 izgubili življenja. Celotna država pa je zastala ob 8:45 zjutraj, v spomin na prvo letalo, ki je treščilo v severno stolpnico dvojčkov.

Drugo leto 10. obletnica
Ameriška vlada je že razkrila nekaj načrtov za drugo leto, ko bo 10. obletnica napada, poroča CNN.

Svojci tistih, ki so umrli 11. septembra, si bodo lahko ogledali točko nič, kjer poteka gradnja neke vrste spomenika v spomin na vse, ki so izgubili življenje. Lahko se bodo pogovorili z delavci, ki gradijo šest nebotičnikov, muzej, kulturni center in dva slapova, ki bosta natančno na mestih, kjer sta bila dvojčka. Slapova bo obkrožalo 400 hrastov, 16 so jih že posadili, na bronastih ploščicah pa bodo izpisana imena umrlih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.