Svet
4 ogledov

Napadli celo novinarje

Današnji shod je trajal približno uro in pol, nasilni pa so protestniki postali
1/79
Žurnal24 main
V središču Beograda se je tudi danes zbrala množica ljudi. Nekateri protestniki pa so napadli novinarje in policijo ter se okoli 18.30 razšli.

Na Trgu Republike se je na poziv skrajno desničarskih strank in nacionalističnih organizacij zbralo okoli 300 ljudi. Protestniki so imeli pri sebi tudi zastave Srbske radikalne stranke (SRS) s portretom njenega predsednika Vojislava Šešlja, zraven pa napise "Srbski junak" in "Oj, Kosovo". V polni pripravljenosti je bila tudi policija, ki je bila postavljena okoli Trga Republike in vzdolž Knez Mihajlove ulice. Poleg tega so policisti stražili tudi zgradbe vseh pomembnih institucij in veleposlaništva.

Med shodom so zažgali zastavo Socialistične stranke Srbije.

 
 

Današnji dogodek je le ogrevanje za veliki shod, ki ga SRS načrtuje za naslednji teden.

Vjerica Radeta, članica SRS

 
Prihodnji protesti
Srbska radikalna stranka je na svoji internetni strani najavila vsakodnevne demonstracije, ki naj bi pokazale nasprotovanje aretaciji Radovana Karadžića. A Aleksandar Vučić, generalni sekretar stranke, je zanikal, da bi bili oni organizatorji današnjega shoda.

Na današnjem protestu, ki je bil uradno prijavljen, je bil prisoten tudi Luka Karadžić, brat ujetega Radovana Karadžića. Poleg njega so se shoda udeležili tudi številni poslanci SRS. Ti so že napovedali večji shod, ki se bo zgodil naslednji teden. K sodelovanju naj bi povabili tudi Demokratsko stranko Srbije in stranko Nova Srbija.

Napadli novinarje
Preden so protestniki zapustili kraj shoda, so napadli nekaj novinarjev, med njimi celo snemalca televizije B92, ki so mu poškodovali kamero. Na novinarko Srbske tiskovne agencije SRNA pa so se znesli kar fizično. Napadli pa so tudi druge novinarje, nad katere so se spravili s pivskimi steklenicami in gumijastimi palicami. Do nasilja je prišlo tudi pred turškim veleposlaništvom, kjer so se protestniki spopadli s policijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.