Svet
90 ogledov

Napihovanje le še ob spremstvu staršev

Napihovanje balona. Shutterstock
Otroci, mlajši od osem let, lahko balončke v državah Evropske unije napihujejo le še v spremstvu staršev. Cimpermanova: Gre za upravičen ukrep.

So bili že primeri, ko se se otroki zadušili, je za zurnal24.si dejala specialistka pediatrije Ajda Cimperman. Kot pravi gre za upravičen ukrep, saj lahko napihovanje v balon ob zajemanju sape zapre dihalno pot, "tako kot zvečilni gumi lahko kot tujek deluje v dihalih."

"Ker nepravilno dihajo. Oni ne pihajo samo ven, ampak vdahnejo, ko hočejo ponovno vdahnit in napihati in takrat nastane vakum - negativni tlak in ga vdahne in mu zapre usta. In to je zanj, kot da bi padel v vodo - kot utopitev," je razložila.

Evropska varnostna direktiva, ki jo je v svojo zakonodajo že implementirala Velika Britanija, tako določa, da otroci, mlajši od osem let, ne smejo več napihovati balonov brez spremstva staršev. Obstaja namreč nevarnost, da bi se pri tem po nesreči zadušili, poroča The Telegraph.

Nevarna tudi raztegljiva piščalka

Prav tako je za otroke, mlajše od 14 let, prepovedana tako imenovana raztegljiva piščalka, ki se ob napihovanju raztegne. Slednja je še posebej priljubljena na otroških zabavah. Omenjena direktiva bo proizvajalce igrač tudi prisilila, naj vse omenjene igrače jasno označi z opozorilom o nevarnosti za otroka in starostnim opozorilom.

Raztegljiva piščalka. | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sociolog z univerze v Kentu Frank Furedi je za omenjeni časnik pojasnil, da so takšne prepovedi del trenda prevelikega nadzorovanja otrokovih življenj v škodo njihovemu razvoju in učenju prek igre.

"Igrače in dejavnosti, kot so na primer napihovanje balonov, so del otroške igre, ki jim pomaga postati samostojen in samozavesten," je dodal.

Plišasti medvedki bodo morali biti pralni

EU ob tem načrtuje tudi nova pravila glede največje glasnosti igrač za otroke, kot so na primer mini glasbeni inštrumenti. Poleg tega bodo morali proizvajalci igrač zagotoviti, da bodo plišasti medvedki za otroke mlajše od treh let popolnoma pralni. Strokovnjaki so namreč mnenja, da bi lahko umazane igračke širile bolezni in infekcije.

Cimpermanova ob tem pravi, da se na igračah, ki jih starši ne smejo prati, v nekaj dneh nabere veliko pršic, na katere je alergičnih vedno več otrok. Starši morajo potem te igrače dati v zamrzovalnik, da uničijo pršice. To pa morajo ponavljati na vsake 14 dni. Če pa otroci igračko s seboj nosijo v vrtec ali na prosto, pa so po besedah pediatrinje na njej še razne bakterije in virusi.

Bodo igrače dražje?

Britanski proizvajalci igrač zaradi novih pravil že izražajo skrb, da bi se zaradi tega lahko podražile igrače za otroke. A Evropska komisija ob tem vztraja, da želijo s pravili preprečiti "najbolj grozljive zgodbe". "Ti varnostni standardi so bili dogovorjeni z Veliko Britanijo in drugimi državami članicami EU zato, da se vsakemu staršu prepreči najhujše nočne more," je dejal tiskovni predstavnik.

Komentarjev 1
  • Avatar atojeto
    atojeto 12:47 11.oktober 2011.

    Se strinjam s tem sociologom. EU pa naj še izda podatek koliko otrok se je z baloni in piščalkami ponesrečilo ali celo umrlo.