Svet
8 ogledov

Napis naročil Britanec

(Foto: AFP) Žurnal24 main
Napis Delo osvobaja, ki so ga iz nekdanjega poljskega taborišča v Auschwitzu ukradli pred dvema tednoma in čez nekaj dni vrnili, naj bi naročil britanski zbiratelj predmetov, povezanih z nacizmom.

Štiri poljske tatove, ki so 18. decembra odnesli kovinski napis, so ovadili zaradi kaznivega dejanja kraje in uničevanja kulturnega spomenika posebne vrednosti. Grozi jim 10 let zapora. Peti je poleg tega obtožen še načrtovanja kraje.

Poljska policija je sprva ocenila, da so osumljenci krajo izvedli zgolj iz finančnih motivov in da ne gre za pripadnike neonacistične skupine. Razkritje naročnika prinaša nove podrobnosti.

Kovinski napis, ki so ga tretji dan po izginotju našli, naj bi naročil bogati britanski zbiratelj, simpatizer z nacistično ideologijo, pri kraji pa naj bi sodelovala še neka skrajno desničarska skupina iz Švedske.

Po poročanju predstavnika Auschwitza naj bi tatovi 40-kilogramski napis nad vhodom izrezali in glede na stopinje v snegu naj bi ga peš nosili 300 metrov do odprtine v betonskem zidu. Razrezali so ga na tri dele in ga prepeljali v Stockholm, kjer naj bi ga zbiratelj tudi pobral.

Poljska policija napoveduje, da bo – potem ko bo zbrala dovolj dokazov in pričanj prijetih tatov – lahko prijela tudi idejnega vodjo celotnega podviga, ki je vzbudil veliko ogorčenje Judov po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.