Svet
6 ogledov

Napolitano se bo posvetoval pet dni

Vročekrvni italijanski poslanci. Žurnal24 main
Po četrtkovem padcu vlade Romana Prodija je italijanski predsednik Giorgio Napolitano začel posvete za rešitev vladne krize s predsednikom senata Francom Marinijem.

Nato pa jih bo nadaljeval zvečer s predsednikom poslanske zbornice Faustom Bertinottijem. Prodi je medtem pred srečanjem Demokratske stranke v Rimu pozval k reformi volilnega zakona, da bi se izognili "tragedijam in političnemu drobljenju politike", ki so posledica sedanje zakonodaje. Veljavni volilni zakon je bil sprejet med nekdanjo vlado Silvia Berlusconija decembra 2005, le nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami aprila 2006, na katerih je zmagala Prodijeva leva sredina, njegov namen pa je bil otežiti življenje novi vladi.

Začasna vlada ali nove volitve
Napolitano, ki je danes začel politične posvete za rešitev krize, se odloča med oblikovanjem začasne vlade za nekaj mesecev do sprejema reforme volilnega sistema in sklicem predčasnih parlamentarnih volitev. Sam je bolj naklonjen prvi rešitvi, desnosredinska opozicija pa vztraja pri sklicu predčasnih volitev. Iz Napolitanovega urada so sporočili, da bodo posvetovanja trajala do torka. Najpomembnejši sestanki bodo potekali v ponedeljek in torek, ko se bo Napolitano srečal s predstavniki štirih največjih desnosredinskih strank, med drugim stranke nekdanjega premierja Berlusconija Naprej, Italija in dveh največjih strank na levi sredini, Demokratske stranke in Prenovljenih komunistov.

Po posvetih se bo Napolitano odločal med predčasnimi volitvami in oblikovanjem začasne vlade za nekaj mesecev do sprejema reforme volilnega sistema. Zaradi sedanje volilne zakonodaje imajo namreč majhne stranke velik vpliv v krhkih vladnih koalicijah in s tem povzročajo kronično politično nestabilnost v državi. Za sklic predčasnih volitev se zavzema predvsem desnosredinska opozicija pod vodstvom Silvia Berlusconija.

Frattini: Odločitev je v rokah Napolitana

Evropski komisar iz Italije Franco Frattini na Brdu pri Kranju ni želel napovedovati, kako se bo razpletla vladna kriza v Italiji. "To je odvisno od predsednika Italije Giorgia Napolitana," je ob prihodu na srečanje notranjih in pravosodnih ministrov EU dejal Frattini. "Edino, česar si želim za svojo deželo, je, da stopi na pot rasti in stabilnosti," je še dejal evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.