Svet
358 ogledov

Napovedal 300 ukrepov, protestniki že na nogah

Javier Milei Profimedia
Argentinski predsednik Javier Milei je v sredo naznanil okrog 300 ukrepov svoje nove vlade, ki so namenjeni oživitvi tretjega največjega gospodarstva v Latinski Ameriki.

 

V Argentini stopnja inflacije na letni ravni znaša 140 odstotkov, kar 40 odstotkov prebivalstva pa živi pod mejo revščine. Argentinski predsednik Javier Milei je med predsedniško kampanjo obljubljal oživitev gospodarstva, vendar pa opozarja, da bo za številne najprej še slabše, preden bodo stvari šle na bolje.

"Cilj je, da začnemo obnovo države in odpravimo številne predpise, ki so zavirali in preprečevali gospodarsko rast," je v televizijskem govoru iz predsedniške palače dejal Milei, ki je bil izvoljen prejšnji mesec, položaj pa je prevzel pred desetimi dnevi.

Med napovedanimi spremembami je ukinitev zakona, ki regulira stanovanjske najemnine, in pravil, ki preprečujejo privatizacijo državnih podjetij. Milei je napovedal še posodobitev delovne zakonodaje, da bi olajšal proces ustvarjanja delovnih mest, in vrsto drugih deregulacijskih ukrepov, ki zadevajo turizem, internetne storitve, zdravila, proizvodnjo vina in zunanjo trgovino.

Ukrepi so bili že objavljeni v vladnem uradnem listu, zdaj pa jih mora v desetih dneh oceniti skupni odbor zakonodajalcev iz obeh domov parlamenta, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjak za ustavno pravo Emiliano Vitaliani je za AFP povedal, da jih je mogoče razveljaviti le, če jih zavrneta tako spodnji dom kot senat. Mileijeva skrajno desna stranka Svobod napreduje ima sicer v 257-članskem spodnjem domu le 40 sedežev, v 72-članskem zgornjem domu pa le sedem senatorjev.

Napovedal ustavitev novih javnih gradbenih projektov

53-letni libertarec in samooklicani anarhokapitalist meni, da je potrebno zmanjšanje proračunske porabe v višini petih odstotkov bruto domačega proizvoda. Njegova vlada je že pred sredino napovedjo devalvirala argentinski peso za več kot 50 odstotkov in napovedala, da bo z januarjem močno zmanjšala izdatne državne subvencije za gorivo in prevoz. Milei je napovedal tudi ustavitev vseh novih javnih gradbenih projektov in enoletno prekinitev državnega oglaševanja.

Mednarodni denarni sklad, ki mu Argentina dolguje 44 milijard dolarjev, je prejšnji teden pozdravil ukrepe za boj proti inflaciji.

Pred tem so sicer v argentinski prestolnici potekali protesti proti Mileijevi vladi, h katerim sta pozvali dve levi gibanji. Odvili so se ob močni policijski in vojaški prisotnosti in večinoma minili mirno, še piše AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • Kmodri 15:26 22.december 2023.

  Ko izvoliš blazneža, dobiš blazne ukrepe!

 • bobubob 14:21 21.december 2023.

  Tudi tam se je plebs, kot že ničkolikokrat tudi drugje, ujel na lepe obljube. Na koncu pa bodo ostali odprtih ust, nagi in bosi, ter jamrali, da si obljub niso predstavljali tako.... Takim ne pomaga nikakršen nauk, temveč le palica ...prikaži veča po riti. Palica 'usode' oziroma, po domače, posledica njihovega lastnega pišmeuharjenja. In to večkrat. Imajo sedaj tudi Argentinci 'Dominion like' volitve?

 • Avatar Pantani2
  Pantani2 11:34 21.december 2023.

  S tem tempom, bo tudi pri nas kmalu 40% ljudi pod pragom revščine!!!